Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cerosinka.jpg
Κατοικία στο συγκρότημα Ροζίνκα, την «Εκάλη» της Μόσχας, που ανήκει σε εταιρεία με διαχειριστές στην Κύπρο.

Το ρωσικό χέρι στην Κύπρο

Τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών και δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, οι θεσμοί του νησιού μοιάζουν να έχουν πέσει όμηροι ρωσικών ιδιωτικών συμφερόντων. Η πιο χαρακτηριστική υπόθεση της ρώσικης εισβολής είναι αυτή που συνδέει έναν πρώην βοηθό γενικού εισαγγελέα με το πιο διάσημο δικηγορικό γραφείο του νησιού.
Κατοικία στο συγκρότημα Ροζίνκα, την «Εκάλη» της Μόσχας, που ανήκει σε εταιρεία με διαχειριστές στην Κύπρο.

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, το εφετείο στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την έφεση του πρώην βοηθού γενικού εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και του δικηγόρου Παναγιώτη Νεοκλέους. Και οι δύο είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμότησαν για να «σβηστεί» δάνειο (να συμψηφιστεί με καταθέσεις που κουρεύτηκαν στην Κύπρο το 2013) που είχε λάβει ο Ερωτοκρίτου από τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία δικηγόρος ήταν ο Νεοκλέους.


Δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις το άρθρο; Άκουσε το podcast από τον Τάσο Τέλλογλου:

Περισσότερα inside podcasts εδώ.


Το αντάλλαγμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θα ήταν ευνοϊκές αποφάσεις του βοηθού γενικού εισαγγελέα υπέρ κάποιων Ρώσων πελατών του δικηγόρου.

Image
rikkos_erotokritou_photo-_the_crimerussia.jpg
Ρίκκος Ερωτοκρίτου. [The CrimeRussia]

«Ο Παναγιώτης Νεοκλέους όχι μόνο δεν ήταν ιθύνοντας νους, αλλά ήταν υπόλογος στον Αντρέα Νεοκλέους (σ.σ. τον πατέρα του και επικεφαλής της μεγαλύτερης δικηγορικής εταιρείας του νησιού)», επισήμανε το δικαστήριο στην αιτιολόγηση της απόρριψης της έφεσης. Με αυτό το σκεπτικό, ο εισαγγελέας θεώρησε ότι ο δικηγόρος δρούσε για λογαριασμό της εταιρείας Νεοκλέους.

Το γραφείο Νεοκλέους βρίσκεται στο κέντρο της Λεμεσού, σε έναν σχετικά ήσυχο δρόμο. Η λέξη «γραφείο» δεν αποδίδει βέβαια την πραγματικότητα της εταιρείας, με τους 150

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη