Το ρωσικό χέρι στην Κύπρο, Μέρος Β’

Η Κύπρος είναι εδώ και δεκαετίες αγαπημένο οικονομικό καταφύγιο για Ρώσους επιχειρηματίες, που την χρησιμοποιούν ως βάση για τις επιχειρήσεις τους και απαιτούν την άμεση εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Οι θεσμοί της μικρής δημοκρατίας άντεξαν τις πιέσεις, μέχρι ένα σημείο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

Τις ημέρες που κρινόταν η έφεση του Ανδρέα Νεοκλέους από δικαστήριο της Λευκωσίας για τη συμφωνία με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα του νησιού, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, να τον βοηθήσει με ορισμένες υποθέσεις Ρώσων πελατών του, διέρρευσαν μέσω του ρωσικού ιστοτόπου Κομπρομάτ (η λέξη σημαίνει υλικό που μπορεί να σε κάνει εκβιάσιμο) τα emails της Κύπριας δικαστίνας Ελένης Λοϊζίδου, δεύτερης τη τάξει μετά τον γενικό εισαγγελέα, που χειριζόταν τις υποθέσεις έκδοσης Ρώσων από την Κύπρο.


Δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις το άρθρο; Άκουσε το podcast από τον Τάσο Τέλλογλου:

Περισσότερα inside podcasts εδώ.


Στα emails η Λοϊζίδου φαίνεται να βρίσκεται σε διαρκή άτυπη επικοινωνία, μέσω του προσωπικού της email, με τους Ρώσους ομολόγους της για θέματα που αφορούν τις υποθέσεις Ρώσων υπηκόων στην Κύπρο. Ορισμένοι από αυτούς ήταν πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονταν σε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της χώρας και οι Ρώσοι ενδιαφέρονταν πάρα πολύ για την τύχη των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η υπόθεση, που αποκαλύπτεται από την εφημερίδα Πολίτης στην Κύπρο, την ίδια που έχει πρωτοστατήσει στην υπόθεση του υιού Νεοκλέους, θέτει μια σειρά ζητημάτων σε σχέση με την στενότητα των σχέσεων των Ρώσων με τις κυπριακές εισαγγελικές αρχές.

Η Λοϊζίδου και ο προϊστάμενός της Κληρίδης «πυροβολούν» τον Πολίτη, θεωρώντας ότι δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα της εισαγγελέως και θίγουν το κύρος της. Η εφημερίδα αμύνεται επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον (που ασφαλώς επίσης είναι μεγάλο). Ο πραγματικός λόγος όμως της σκληρής δημόσιας αντιπαράθεσης για τα emails της Κύπριας εισαγγελέως είναι η υπόθεση του Γουίλιαμ Μπράουντερ, που κάποτε ήταν ο πλουσιότερος δυτικός επενδυτής στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι κατηγόρησαν τον Μπράουντερ ότι δολοφόνησε στις ρωσικές φυλακές τον φορολογικό του δικηγόρο Σεργκέι Μαγκνίτσκυ. Αντίθετα, ο Μπράουντερ πιστεύει μέχρι σήμερα ότι τη δολοφονία έκαναν οι ίδιες οι ρωσικές αρχές, και επί οκτώ χρόνια κάνει λόμπι προκειμένου να τιμωρηθεί η χώρα. Η καμπάνια του Μπράουντερ έχει οδηγήσει οκτώ χώρες να αποφασίσουν αντίποινα κατά της Ρωσίας για τη δολοφονία.

Στις 16 Οκτωβρίου του 2017 η Ρωσία, που θέλει τον Μπράουντερ στο έδαφός της, εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του.

Κύπρος, ο αγαπημένος προορισμός

Ο Μπράουντερ έχει ως βάση του το Λονδίνο. Όταν στα τέλη Οκτωβρίου του 2017 αποφάσισε να ταξιδέψει από εκεί με την οικογένειά του για τις ΗΠΑ, άνθρωποι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας με τους οποίους είχε δουλέψει στην καμπάνια για τον Μαγκνίτσκυ τον προειδοποίησαν ότι εξαιτίας του ρώσικου εντάλματος είχε μπει στη βάση της Ίντερπολ και ότι θα μπορούσε να συλληφθεί σε οποιαδήποτε διάβαση συνόρων της υφηλίου.

Όμως λίγες μέρες μετά η Ίντερπολ αποφάσισε ότι το ρωσικό ένταλμα ήταν μη συμβατό με το νομικό της πλαίσιο και το μπλόκαρε. Τότε η Ρωσία αποφάσισε να δείξει τα δόντια της, ασκώντας πίεση σε όποιες χώρες μπορούσε, ώστε να αγνοήσουν την Ίντερπολ και να προχωρήσουν στη μονομερή σύλληψη του Μπράουντερ, εάν περνούσε από το έδαφός τους.

Παράλληλα, οι Ρώσοι ζητούν εδώ και δύο χρόνια από την Κύπρο στοιχεία για τις εταιρείες του Μπράουντερ στο νησί και πριν μερικούς μήνες έστειλαν συγκεκριμένο αίτημα παροχής πληροφοριών για τους λογαριασμούς του. Μάλιστα, η υπόθεση Μπράουντερ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Οκτώβριο ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ο Μπράουντερ αποφάσισε να αντεπιτεθεί –μπορεί, χάρη στα χρήματά του, να παίζει hard ball με τη ρώσικη ομοσπονδία. Έτσι εμφανίσθηκε στο καναδικό δίκτυο CBC, όπου όχι μόνο εξήγησε τι είχαν κάνει οι Ρώσοι με την Ίντερπολ, αλλά είπε και ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα για την Κύπρο και τον ρόλο της στο γενικότερο ρωσικό «παιχνίδι»: «Η Κύπρος ουδέποτε έκανε κάποια έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πάντα έκανε πολύ ενεργητικά τα “στραβά μάτια”, αποτελώντας τον αγαπημένο προορισμό για ξέπλυμα Ρώσων εγκληματιών…».

Ο Μπράουντερ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι στόχος του ήταν να αναζητήσει τα «προσωπικά χρήματα του Πούτιν» και να φέρει την καμπάνια για τον Μαγκνίτσκυ στο ευρωπαϊκό μέτρο, παγώνοντας ρώσικους λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Είκοσι μέρες αργότερα, το Κομπρομάτ δημοσίευσε την αλληλογραφία της Λοϊζίδου. Το ρεπορτάζ του Πολίτη γράφει αμέσως μετά: «Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ρωσικού ιστότοπου, η κ. Λοϊζίδου φέρεται να συνεργάζεται με την εισαγγελία της Ρωσίας, με ανορθόδοξο τρόπο, για να ικανοποιήσει αιτήματα έκδοσης Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στη Κύπρο και τους οποίους οι Ρώσοι αποδίδουν αξιόποινες (οικονομικής φύσεως) πράξεις, αλλά και για να διευκολύνει αιτήματα των ρωσικών αρχών. Μια εξ αυτών, είναι η παγκοσμίου ενδιαφέροντος υπόθεση Browder, που χαρακτηρίζεται ο Νο1 εχθρός του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν». Και αλλού: «Κατά τον ρωσικό ιστότοπο η Λοϊζίδου, φέρεται να καθοδηγεί του Ρώσους για το πώς θα δημιουργήσουν προβλήματα στον Browder σε σχέση με την υπόθεση που εκκρεμεί στο δικαστήριο». Η υπόθεση που αναφέρεται, αφορά αίτημα του Μπράουντερ να μην δίνονται από την κυπριακή εισαγγελία στοιχεία στις ρώσικες αρχές και δικάζεται στις 22 Ιανουαρίου.

Η εκπλήρωση της ρωσικής επιθυμίας για έκδοση ή σύλληψη του Μπράουντερ είναι από τις προτεραιότητες των ρώσικων εισαγγελικών αρχών. Και φαίνεται ότι η κ. Λοϊζίδου συμμερίζεται κάποιες από τις αγωνίες τους.

Tο νησί είναι θέατρο ενός πολέμου, και σε έναν πόλεμο πρέπει κανείς να διαλέξει πλευρά.

Κυπριακή συνδρομή

Τα 19.000 emails του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Λοϊζίδου δημοσιεύτηκαν στην Κύπρο από τον Μανώλη Καλατζή, δημοσιογράφο του Πολίτη. Γνωρίζω τον κ. Καλατζή 20 χρόνια και είναι ένας εξαιρετικός ρεπόρτερ. Τη δεκαετία του ’90 αντιμετώπιζε τους λαθρεμπόρους τσιγάρων με κίνδυνο της ζωής του, χωρίς να λογαριάζει ότι ήταν πολύ κοντά στο πολιτικό και δικαστικό κατεστημένο.

Η εφημερίδα του, ο Πολίτης, δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τους Ρώσους και θεωρείται «αντιρωσική», ίσως γιατί ξεκινά πάντα από μία κυπριακή ατζέντα που έχει στόχο τη λύση του Κυπριακού με βάση τις κυπριακές προτεραιότητες (ενώ οι Ρώσοι θέλουν να συντηρήσουν την ένταση ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ).

«Η συλλογή των email της Λοϊζίδου», μου είπε μετά την Πρωτοχρονιά στο τηλέφωνο, «περιλάμβανε και πολλά προσωπικά μηνύματα που σεβαστήκαμε σαν σύνταξη, αλλά όσα αφορούσαν δημόσιες υποθέσεις είχαν σχέση με το δημόσιο συμφέρον…». Αμέσως μετά τη δημοσίευση των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στον Πολίτη, η Λοϊζίδου έκανε ασφαλιστικά μέτρα –τα οποία έχασε αρχικά– και στη συνέχεια αγωγή με την οποία ζητάει 50.000 ευρώ από τον Καλατζή.

Μία νέα αγωγή ασφαλιστικών μέτρων οδήγησε στην απόφαση του δικαστηρίου να απαγορεύσει τη δημοσίευση των email της Λοϊζίδου από τον Πολίτη έως την εκδίκαση της κυρίας υπόθεσης, για λόγους προστασίας του κύρους του δικαστή, που κατισχύει του δημόσιου ενδιαφέροντος της υπόθεσης. Ο Καλατζής με δύο συναδέλφους του εμφανίσθηκαν στα social media να βάζουν το χέρι στο στόμα σε σύσκεψη της σύνταξης, επιβάλλοντας τον νόμο της σιωπής του κυπριακού δικαστηρίου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε προηγουμένως καταστήσει σαφές με συνέντευξή του ότι η δημοσίευση των email της Λοϊζίδου θα έπρεπε να σταματήσει. Ο Ρώσος συνέδεσε την απαίτησή του με την υπόθεση Μπράουντερ. Και αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά: ένας υπουργός Εξωτερικών να παρεμβαίνει σε μία δικαστική διαμάχη.

Στη συνέντευξη, ο Λαβρόφ είπε ακόμα:

«Μερικά κυπριακά ΜΜΕ άρχισαν μια εκστρατεία, η οποία, όπως φαίνεται, μάλλον έχει προκληθεί και επινοηθεί, με στόχο τη δυσφήμιση της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα της παροχής νομικής αρωγής επί ποινικών και αστικών υποθέσεων. Είναι ανυπόστατο να επιβάλλεται η θέση ότι δήθεν οι ρωσικές παρακλήσεις έχουν πολιτικά κίνητρα και χαρακτήρα. Και ότι, δήθεν, η συνεργασία μεταξύ αρμοδίων οργάνων των χωρών μας ξεφεύγει από τα όρια της επικρατούσας διεθνούς νομικής πρακτικής.

Σε σχέση με αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η συνεργασία μας πραγματοποιείται αυστηρά και στη βάση της Συμφωνίας μεταξύ της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και της Κυπριακής Δημοκρατίας “Περί νομικής αρωγής και νομικών σχέσεων σε αστικές και ποινικές υποθέσεις” του 1984, τη Συνθήκη για την παράδοση στο εξωτερικό δικαστικών και εξωδικαστικών εγγράφων για αστικά και εμπορικά θέματα του 1965, την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για αμοιβαία νομική βοήθεια για ποινικές υποθέσεις του 1959 και σειρά άλλων διμερών και διεθνών εγγράφων…».

Το αργότερο σε αυτό το σημείο ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κληρίδης θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι το χακάρισμα των email της Λοϊζίδου –για το οποίο είχε μεμφθεί έμμεσα τον Ανδρέα Νεοκλέους– είχε σχέση με κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ σοβαρότερο: τον αγώνα του προέδρου Πούτιν εναντίον του Μπράουντερ.

Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), οι «Φάκελοι» (Mega), οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), και οι «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ). Τώρα παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή (Ant1).

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.