Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceteenscreen.jpg

Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά από την εκτόξευση του χρόνου που περνούν μπροστά στις οθόνες;

Με τις οθόνες να έχουν καταστεί ένα είδος new normal στην εποχή της πανδημίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκύπτουν ανησυχίες και ερωτήματα για τον βαθμό επίδρασής τους στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των μικρών παιδιών και των εφήβων.

«Το 1975, στην Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι άνθρωποι περνούσαν 16 ώρες την εβδομάδα μπροστά από μία οθόνη. Το 2015, περνούσαν 48 ώρες την εβδομάδα μπροστά από μία οθόνη και πιστεύουμε ότι αυτές οι 48 ώρες θα φτάσουν κοντά στις 60 ώρες στα επόμενα 5 με 8 χρόνια […] Το 1975, υπήρχε μία οθόνη στο σπίτι. Τώρα, ασχολούμαστε με 3 ή 4 οθόνες». Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια που ανέφερε ο διευθυντής του Center For The Digital Future, Τζέφρι Κόουλ, τον Οκτώβριο του 2016, σε μία ημερίδα του ΕΚΚΕ για τη χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα που παρακολούθησα δια ζώσης. Ο Κόουλ δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λάβει υπόψη του τον αστάθμητο παράγοντα μίας πανδημίας, που θα ξεσπούσε σχεδόν 3,5 χρόνια αργότερα από εκείνη την ομιλία του. Τα λόγια του, όμως, ηχούν εξαιρετικά επίκαιρα στις μέρες μας, όπου περνάμε ακόμη περισσότερες ώρες μπροστά από μία οθόνη (PC, laptop, tablet ή smartphone) προκειμένου να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας και να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα αναγκών.

Με δυο λόγια

Οι έρευνες τεκμηριώνουν αυτό που οι γονείς γνωρίζουν εκ πείρας: ο χρόνος που περνούν τα παιδιά τους μπροστά στις οθόνες έχει υπερδιπλασιαστεί επί πανδημίας Covid-19, όχι μόνο γιατί όλη η εκπαιδευτική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη