Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κατηγορία:
Κείμενο:
patent.jpg

«Χάσιμο χρόνου η συζήτηση για τις πατέντες»

Δεν εμποδίζουν οι πατέντες την αύξηση της παραγωγής εμβολίων και τη δίκαιη κατανομή τους, λέει η Τζαΐσρι Βάταλ, ειδική σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον χώρο της υγείας. Και εξηγεί γιατί η συζήτηση που άνοιξε με την πρόταση Μπάιντεν κινδυνεύει να οδηγήσει την παγκόσμια κοινότητα σε χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Το πρώτο που ζήτησα από την Τζαΐσρι Βάταλ όταν συνδεθήκαμε μέσω zoom ήταν να κάνει υπομονή με τις ερωτήσεις που είχα σκοπό να της υποβάλω. «Θα σας φανούν ενδεχομένως αφελείς», της είπα, ομολογώντας ότι η συζήτηση για την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων κατά της Covid-19 μου έχει προκαλέσει σύγχυση. Η πρώτη μου αντίδραση μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άρσης των πατεντών ήταν μάλλον ενθουσιώδης. Στις μέρες που ακολούθησαν κι αφού είχα εντρυφήσει σε δεκάδες –κυριολεκτικά– ρεπορτάζ και άρθρα γνώμης, ήμουν αμφίθυμη. Εξίσου έγκυροι και συνήθως ενημερωμένοι αναλυτές τάσσονταν άλλοι αναφανδόν υπέρ και άλλοι κατά της πρότασης.

Με δυο λόγια

Η Ινδή νομικός Τζαΐσρι Βάταλ γνωρίζει τα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας στον χώρο της υγείας όσο λίγοι, καθώς η μακριά καριέρα της την έχει φέρει σε θέσεις-κλειδιά σε διεθνείς οργανισμούς με αυτό το αντικείμενο. Εξηγεί στην Κατερίνα Οικονομάκου πως, αν ήθελε, η Ινδία θα μπορούσε να πάρει «υποχρεωτική άδεια» και να επιβάλει στο «δικό της» Serum Institute, που παράγει ήδη το εμβόλιο της Astra Zeneca, να μοιραστεί την τεχνολογία του με άλλες εταιρείες της χώρας, αλλά έτσι θα ρίσκαρε να μην

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη