Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Guest Editor:
cuba.jpg
Η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve της Κούβας καθώς αναχωρεί για την Ιταλία, 21 Μαρτίου 2020. [YAMIL LAGE / AFP]

Πόσο φιλάνθρωποι είναι στην πραγματικότητα οι γιατροί της Κούβας;

Κουβανοί γιατροί ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο και γίνονται δεκτοί ως Μεσσίες. Είναι όμως αφελές να περιγράφεται η εξαγωγή ιατρικών υπηρεσιών της Κούβας ως «ανθρωπιστική βοήθεια» και «ένδειξη αλληλεγγύης».
Η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve της Κούβας καθώς αναχωρεί για την Ιταλία, 21 Μαρτίου 2020. [YAMIL LAGE / AFP]

Η εικόνα της ομάδας των Κουβανών γιατρών να καταφθάνει στην Ιταλία ανεμίζοντας κουβανικά σημαιάκια κυκλοφόρησε ευρύτατα το τελευταίο διάστημα, τόσο στα διεθνή όσο και –ίσως ακόμα περισσότερο– στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Αν και ομάδες γιατρών από αρκετές χώρες δουλεύουν ήδη εκεί συνδράμοντας το ιταλικό εθνικό σύστημα υγείας που βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης, ειδικώς η κουβανική αποστολή γνώρισε ιδιαίτερη δημοσιότητα και στην Ελλάδα συνοδεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά από ρεπορτάζ και σχόλια που εξήραν τον «κουβανικό ανθρωπισμό» και περιέγραφαν την κομμουνιστική Κούβα ως μία «μικρή χώρα που, παρά τον αποκλεισμό που υφίσταται, διδάσκει αλληλεγγύη και ανθρωπιά τις μεγάλες χώρες, στέλνοντας τους γιατρούς της να βοηθήσουν τους λαούς που έχουν ανάγκη» κ.λπ. Η θέση αυτή αναπαράχθηκε όχι μόνο από όλες τις φιλικές προς το κουβανικό καθεστώς ντόπιες πολιτικές δυνάμεις και τα μέσα τους, αλλά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη