Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cesewage000_1qn2qa.jpg
Επιστήμονες στη Βραζιλία παίρνουν δείγμα λυμάτων για να το ελέγξουν για κορονοϊό, 16/04/2020. [Douglas Magno/AFP]

Ελληνική πρωτοπορία: Αναζητώντας τον κορονοϊό στους υπονόμους

Επιστήμονες σε αρκετές χώρες ανιχνεύουν τον νέο κορονοϊό στα αστικά λύματα. Μεταξύ αυτών, μια ομάδα του ΑΠΘ που αξιοποιεί μια παγκόσμια καινοτομία για πιο ακριβή και χρηστική ανίχνευση, αλλά και μια πανευρωπαϊκή ομάδα με ελληνική συμμετοχή, που βραβεύτηκε από την ΕΕ. Μιλήσαμε με τους ιθύνοντες για το κατά πόσον οι αναλύσεις αυτές μπορούν να αναχαιτίσουν την πανδημία.
Επιστήμονες στη Βραζιλία παίρνουν δείγμα λυμάτων για να το ελέγξουν για κορονοϊό, 16/04/2020. [Douglas Magno/AFP]

Στα μέσα Μαρτίου, στην αμερικανική πολιτεία της Μασαχουσέτης είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά μόλις 400 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Μέχρι που οι ερευνητές της Biobot, ενός startup που εξειδικεύεται στην επιδημιολογική ανάλυση λυμάτων σε συνεργασία με το ΜΙΤ, κατέγραψαν την παρουσία του ιού στους υπονόμους της πόλης και συμπέραναν πως υπήρχαν χιλιάδες αδιάγνωστοι φορείς. Σήμερα στην πόλη έχουν καταγραφεί πάνω από 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ένα από τα «καμπανάκια» που μπορούν να προειδοποιήσουν τις αρχές για πιθανή έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού σε μία περιοχή, είναι η ανίχνευσή του στα λύματά της. Εκεί αναζητούν το RNA του ιού ή τμήματά του, επιστημονικές ομάδες σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να βοηθήσουν για τον γρήγορο εντοπισμό του κινδύνου.

Image
inuq-water-testing-lab.jpg
Ανάλυση λυμάτων για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού. [University of Queensland]

Μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσπαθεί να εκτιμήσει ποσοτικά την εξέλιξη της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, μέσω της συστηματικής ανάλυσης των αστικών λυμάτων της πόλης. Η έρευνα, υπό την αιγίδα πολυάριθμων καθηγητών του ΑΠΘ, ξεκίνησε τον Απρίλιο με συστηματικές δειγματοληψίες (ανά δύο-τρεις ημέρες) σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη