
Βιοκαύσιμα: η μάχη των γενεών
Είναι πρωί Παρασκευής, μια ζεστή μαγιάτικη μέρα, στο Περιστέρι. Σε ένα κτίριο που είναι εύκολο να μην το παρατηρήσεις, στον πρώτο όροφο του οποίου φιλοξενείται τζαμί, είναι το κέντρο συλλογής της εταιρείας «Πράσινο Λάδι», του πρωταγωνιστή στην ανακύκλωση τηγανελαίου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μέντη, business unit manager της εταιρείας, η «Πράσινο Λάδι» συλλέγει σήμερα περίπου το 50% του τηγανελαίου που παράγεται στην Ελλάδα από τον κλάδο της εστίασης. «Συλλέγουμε με τον δικό μας στόλο περίπου 3.000 τόνους ετησίως στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Επιπλέον, έχουμε ένα δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, με τη συνδρομή των οποίων ξεπερνάμε τους 18.000 τόνους».
Σε αντίθεση με τη διαχείριση των υπόλοιπων υγρών αποβλήτων τους (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ μας την περασμένη εβδομάδα), η συμμόρφωση των καταστημάτων εστίασης με τη νομοθεσία για την ανακύκλωση του τηγανελαίου είναι ευρεία. Ο λόγος είναι ότι αμείβονται για τις ποσότητες με τις οποίες προμηθεύουν τις εταιρείες συλλογής, σε τιμές που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 1.000 ευρώ/τόνο, σύμφωνα με πηγή με βαθιά γνώση της αγοράς (η διακύμανση εξαρτάται από τη διακύμανση της διεθνούς χρηματιστηριακής τιμής του τηγανελαίου, που