Πόσο έχουν αυξηθεί οι τραπεζικές χρεώσεις για online πληρωμές

Με την προσοχή στραμμένη στις αυξήσεις των προμηθειών στα ATM και την επιβολή χρεώσεων για τραπεζικές υπηρεσίες που μέχρι πρότινος παρέχονταν δωρεάν, οι ανατιμήσεις στο e-banking έχουν περάσει σχεδόν απαρατήρητες. Το inside story μελέτησε τα τιμολόγια για εξόφληση λογαριασμών και παρουσιάζει αναλυτικά τις online χρεώσεις ανά τράπεζα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'

Η φασαρία που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα από τις υλοποιηθείσες και τις επιχειρούμενες αυξήσεις σε χρεώσεις και προμήθειες για συναλλαγές σε ATMs και υπηρεσίες σε καταστήματα, με επιχείρημα από πλευράς τραπεζών την επιτάχυνση της στροφής των πελατών τους σε (λιγότερο κοστοβόρα για τη λειτουργία τους) εναλλακτικά δίκτυα όπως η ηλεκτρονική τραπεζική, έχει αφήσει να περάσουν σχεδόν απαρατήρητες στους περισσότερους οι αργές, αλλά σταθερές ανατιμήσεις που έχουν γίνει και στις χρεώσεις για πληρωμές λογαριασμών μέσω e-banking.

Ορισμένες μάλιστα από αυτές τις αυξήσεις στα online τιμολόγια των τραπεζών πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή λίγες μέρες μετά το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου στις 24 Οκτωβρίου. Εκεί, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη συζήτηση κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά υπηρεσιών (όπως η επανέκδοση ή ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η νέα έκδοση ή αλλαγή pin, η ερώτηση υπολοίπου κ.ά.). «Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων των τραπεζών ειπώθηκε ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα».

Σε τοποθετήσεις κατά των αυξήσεων των τραπεζικών χρεώσεων έχουν προβεί και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. «Η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά από την άλλη θα πρέπει να υπάρξει τραπεζική ευθύνη απέναντι στους πολίτες και ό,τι είναι δυσανάλογο και επιβαρυντικό θα πρέπει να πάψει», είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου.

Επίσης επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα είχε καταθέσει από τις αρχές Οκτωβρίου και ο βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρος Τζαβδαρίδης, ζητώντας να μάθει «με ποιον τρόπο προτίθεται το υπουργείο να προστατέψει τους πελάτες-καταναλωτές των τραπεζών από τις άδικες και αδικαιολόγητες αυτές χρεώσεις».

Στις 31 Οκτωβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το αυξημένο κόστος αναλήψεων από ATM άλλης τράπεζας (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ), τις χρεώσεις για τις πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας και το κόστος χρήσης «πλαστικού» χρήματος στις συναλλαγές, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στο μέτρο που το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει δεν θα αφήσουμε τις τράπεζες να κάνουν καταχρηστικές χρεώσεις ή καταχρηστικές συμπεριφορές σε κανέναν». Συμπλήρωσε δε ότι «εξετάζουμε πάρα πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές [...] εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές και οι τέσσερις τράπεζες από κοινού αποφασίζουν παρόμοιες χρεώσεις ή οι τρεις [...] η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ και είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελία για κάτι τέτοιο και το θεσμικό πλαίσιο εκεί είναι και βαρύ και τα πρόστιμα πάρα πολύ μεγάλα».

 

 

Η στάση των τραπεζών και η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Οι κυβερνητικές παραινέσεις, προτροπές και… προειδοποιήσεις σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις από αντιπολίτευση, καταναλωτές, επιμελητήρια και ομοσπονδίες εμπόρων, που πυροδοτήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου με την εμφάνιση των πρώτων δημοσιευμάτων για τις επερχόμενες αυξήσεις και την επιβολή χρεώσεων ακόμη και για υπηρεσίες που μέχρι πρότινος παρέχονταν δωρεάν, οδήγησαν τις τράπεζες εν τέλει να «παγώσουν» κάποιες από τις προγραμματισμένες αυξήσεις, να απορροφήσουν ορισμένες επιβαρύνσεις και να δεσμευτούν (σύμφωνα τουλάχιστον με όσα διέρρευσαν από τη συνάντηση στο Μαξίμου) ότι θα επανεξετάσουν κάποιες άλλες. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνα του inside story, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς), είχαν ήδη προχωρήσει ή προέβησαν αμέσως μετά σε αυξήσεις στις χρεώσεις των online πληρωμών λογαριασμών μέσα από τις πλατφόρμες τους.

Στο θέμα των τραπεζικών χρεώσεων εν γένει, επανήλθε στις 5 Νοεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που δήλωσε κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Υπάρχει το σχέδιο της κυβέρνησης, για επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που –πέραν των άλλων– θα μειώσει το διοικητικό κόστος των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία, ζητώντας από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις αυξήσεις στις τραπεζικές χρεώσεις που είχαν δρομολογηθεί. Οι αποφάσεις, που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες την Παρασκευή, αποτελούν ένα πρώτο θετικό βήμα. Ωστόσο περιμένουμε να υπάρξει και συνέχεια, με περισσότερο τολμηρές ενέργειες».

Ακολούθησαν δύο διαδοχικές έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των τραπεζών, από όπου κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι και άλλο υλικό με σκοπό να διερευνηθεί αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν εναρμονισμένη πολιτική χρεώσεων. Πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν την ενέργεια της ανεξάρτητης αρχής με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη από το βήμα της Βουλής. Πάντως σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσπάθησε να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της και να πάρει αποστάσεις από τις πολιτικές τοποθετήσεις λέγοντας ότι τα στελέχη της διενήργησαν «προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας καθώς και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών».

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Reuters ανώτατο τραπεζικό στέλεχος μετά την πρώτη έφοδο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν νομίζω ότι θα ανακαλύψουν κάτι, όταν τιμολογείς τις υπηρεσίες σου, είναι φυσικό να παρακολουθείς και τι κάνουν οι ανταγωνιστές σου».

Το λουκέτο στα καταστήματα και η στροφή στην ηλεκτρονική τραπεζική

Αυτό πάντως που σίγουρα έχουν κοινό οι εγχώριες τράπεζες είναι ο σχεδιασμός τους για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων τους σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσουν τους ξένους μετόχους τους που ζητούν ανάκαμψη της κερδοφορίας, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) που απαιτεί εξυγίανση των ισολογισμών τους και την παράλληλη συμμόρφωσή τους με τις κυβερνητικές πιέσεις των τελευταίων χρόνων για να επιτελέσουν τον βασικό τους ρόλο, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης, με άλλα λόγια η χορήγηση δανείων που από τα χρόνια της κρίσης γίνεται με το σταγονόμετρο.

Το «μαχαίρι» στα έξοδα ήδη υλοποιείται τα τελευταία χρόνια με τον δραστικό περιορισμό του αριθμού καταστημάτων και του προσωπικού που απασχολούν και την παράλληλη αξιοποίηση των εναλλακτικών δικτύων και καναλιών εξυπηρέτησης των πελατών τους, όπως είναι η ηλεκτρονική τραπεζική που έχει σαφώς χαμηλότερα λειτουργικά κόστη απ’ ό,τι η συντήρηση ενός υπερμεγέθους δικτύου καταστημάτων. Ένας από τους τρόπους για να κάνουν πιο δελεαστικό το e-banking, είναι για παράδειγμα η επιβολή υψηλών χρεώσεων για εξόφληση λογαριασμών μέσω καταστημάτων (μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3 ευρώ, για πληρωμή που δεν κοστίζει τίποτα μέσω e-banking). Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η χρήση της online πλατφόρμας είναι ή θα μπορούσε να είναι παντελώς ανέξοδη για τον πελάτη. Χρεώσεις επιβάλλονται και σε πολλές online πληρωμές, απλώς είναι συγκριτικά πιο συμφέρουσες. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνά μας, τα τελευταία χρόνια και οι διαδικτυακές χρεώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι ανατιμήσεις ανά τράπεζα

Τo inside story εξέτασε για κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τα τιμολόγια που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015, την 1η Ιανουαρίου 2018 και τις τελευταίες αναπροσαρμογές που έχουν γίνει από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου. Η εστίαση ήταν συγκεκριμένα στις χρεώσεις για πληρωμές λογαριασμών και οφειλών αποκλειστικά μέσω e-banking, δηλαδή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που διαθέτει η κάθε τράπεζα (σ.σ. σε ορισμένες τράπεζες οι χρεώσεις διαφέρουν από το phone ή το mobile banking, σε άλλες ταυτίζονται). Οι συναλλαγές αυτές, ανάλογα την τράπεζα χωρίζονται στις ευρύτερες κατηγορίες των πληρωμών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, τους δήμους, τα επιμελητήρια, τις εταιρείες ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου, τις εταιρείες τηλεφωνίας και internet, τις ασφαλιστικές εταιρείες και λοιπές εταιρείες.

Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι με την πάροδο των χρόνων πληθαίνουν οι πληρωμές προς τρίτους που προσφέρονται μέσω e-banking και στις περισσότερες περιπτώσεις αυξάνεται και ο αριθμός αυτών στις οποίες σταδιακά επιβάλλεται χρέωση. Επίσης και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες από το 2018 μέχρι και πολύ πρόσφατα έχουν γίνει ανατιμήσεις στις χρεώσεις. Σε κάποιες είναι συγκριτικά μεγαλύτερες και σε άλλες πιο ελεγχόμενες. Σε γενικές γραμμές, 7-8 στις 10 πληρωμές που προσφέρονται αυτή τη στιγμή online, συνεπάγονται κάποια έξτρα επιβάρυνση.

Όπως εξηγούν στο inside story οι τράπεζες, οι πληρωμές προς τρίτους (οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, εταιρείες, δημόσιο κ.λπ.) αποτελούν υπηρεσίες πληρωμών για τις οποίες δικαιούνται να εισπράττουν αντάλλαγμα. Η ύπαρξη χρεώσεων ή μη καθορίζεται από τον δικαιούχο των πληρωμών με τον οποίο συμβάλλεται η τράπεζα. Οι πληρωμές αυτές επομένως είναι ανέξοδες για τον πελάτη της τράπεζας, εφόσον το σχετικό κόστος έχει αναληφθεί εξ ολοκλήρου από τους δικαιούχους οργανισμούς με βάση τις συμφωνίες τους με την εκάστοτε τράπεζα.

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει ανά τράπεζα και ανά επιλεγμένη κατηγορία πληρωμών. Ως βάση επιλέξαμε το τιμολόγιο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2018 και το συγκρίναμε με το τελευταίο ισχύον:

Alpha Bank (μέσω web banking)
Πληρωμές 2018
(τιμολόγιο σε ισχύ 1/1/2018)
2019
(ισχύον τιμολόγιο)
Ελληνικό Δημόσιο & Ασφαλιστικά Ταμεία 32 πληρωμές

15 με χρέωση 0,30 ευρώ

17 ανέξοδα
48 πληρωμές

24 με χρέωση 0,30 ευρώ
1 με χρέωση 0,50 ευρώ

23 ανέξοδα
Εταιρείες ύδρευσης & αποχέτευσης - δήμοι 179 πληρωμές

1 με 0,20 ευρώ
161 με χρέωση 0,30 ευρώ

17 ανέξοδα
234 πληρωμές

206 με χρεώση 0,30 ευρώ
6 με χρέωση 0,50 ευρώ


22 ανέξοδα
Εταιρείες ενέργειας & παροχής φυσικού αερίου 30 πληρωμές

1 με χρέωση 0,10 ευρώ
22 με χρέωση 0,30 ευρώ

7 ανέξοδα
65 πληρωμές

2 με 0,15 ευρώ
44 με 0,30 ευρώ
2 με 0,50 ευρώ

17 ανέξοδα
Εταιρείες τηλεφωνίας & internet 17 πληρωμές

5 με χρέωση 0,30 ευρώ

12 ανέξοδα
20 πληρωμές

7 με 0,30 ευρώ
2 με 0,50 ευρώ

11 ανέξοδα
Ασφαλιστικές εταιρείες 76 πληρωμές

1 με χρέωση 0,15 ευρώ
12 με χρέωση 0,30 ευρώ

63 ανέξοδα
99 πληρωμές

2 με 0,15 ευρώ
16 με 0,30 ευρώ

81 ανέξοδα
Επιμελητήρια 29 πληρωμές

25 με χρέωση 0,30 ευρώ

4 ανέξοδα
39 πληρωμές

33 με χρέωση 0,30 ευρώ

6 ανέξοδα

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των τιμολογίων, στο web banking της Alpha Bank οι χρεώσεις για πληρωμές προς τρίτους αυτή τη στιγμή ξεκινούν από τα 15 λεπτά και σε 11 περιπτώσεις φτάνουν στο μισό ευρώ, όταν στις αρχές του 2018 το «κατώφλι» ήταν τα 10 λεπτά και η μέγιστη επιβάρυνση δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά (τόσο κόστιζαν οι 240 από τις 243 πληρωμές με χρέωση). Πάντως η τράπεζα δεν έχει κάνει σημαντικές ανατιμήσεις από τις αρχές του 2018 αφού τόσο τότε όσο και σήμερα, με 30 λεπτά συνεχίζει να επιβαρύνεται η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών (οι 330 από τις 345 με χρέωση).

Απαντώντας σε ερώτηση του inside story, για το πού αποδίδονται οι όποιες αυξήσεις έχει πραγματοποιήσει, η Alpha Bank αναφέρει ότι: «Η Τράπεζα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναπροσαρμόζει τα κόστη στις υπηρεσίες πληρωμών, σε συνέχεια επαναξιολόγησης των εξόδων, του κόστους των υποδομών και των επενδύσεων στην εκάστοτε υπηρεσία».

Eurobank (μέσω e-banking)
Πληρωμές 2018
(τιμολόγιο σε ισχύ 1/1/2018)
2019
(ισχύον τιμολόγιο)
Ασφαλιστικές εταιρείες 75 πληρωμές

20 με χρέωση 0,30 ευρώ
1 με χρέωση 0,70 ευρώ
1 με χρέωση 0,80 ευρώ
17 με χρέωση 1 ευρώ

36 ανέξοδα
92 πληρωμές

2 με χρέωση 0,30 ευρώ
19 με χρέωση 0,50 ευρώ
1 με χρέωση 0,70 ευρώ
1 με χρέωση 0,80 ευρώ
22 με χρέωση 1 ευρώ

47 ανέξοδα
Ασφαλιστικά ταμεία 23 πληρωμές

7 με χρέωση 0,30 ευρώ
1 με χρέωση 0,60 ευρώ

15 ανέξοδα
32 πληρωμές

4 με χρέωση 0,30 ευρώ
11 με χρέωση 0,50 ευρώ
1 με χρέωση 0,60 ευρώ
1 με χρέωση 1 ευρώ

15 ανέξοδα
Φορείς Δημοσίου 60 πληρωμές

1 με χρέωση 0,15 ευρώ
47 με χρέωση 0,30 ευρώ
1 με χρέωση 1 ευρώ

11 ανέξοδα
109 πληρωμές

2 με χρέωση 0,15 ευρώ
1 με χρέωση 0,25 ευρώ
19 με χρέωση 0,30 ευρώ
61 με χρέωση 0,50 ευρώ
11 με χρέωση 1 ευρώ


15 ανέξοδα
Ενέργεια 34 πληρωμές

27 με χρέωση 0,30 ευρώ

7 ανεξοδα
60 πληρωμές

13 με χρέωση 0,30 ευρώ
33 με χρέωση 0,50 ευρώ
4 με χρέωση 1 ευρώ

10 ανέξοδα
Επιμελητήρια 28 πληρωμές

24 με χρέωση 0,30 ευρώ
1 με χρέωση 0,55 ευρώ

3 ανέξοδα
38 πληρωμές

30 με χρέωση 0,50 ευρώ
1 με χρέωση 0,55 ευρώ
4 με χρέωση 1 ευρώ

3 ανέξοδα
Εταιρείες τηλεφωνίας & internet 22 πληρωμές

13 με χρέωση 0,30 ευρώ

9 ανέξοδα
22 πληρωμές

4 με χρέωση 0,30 ευρώ
10 με χρέωση 0,50 ευρώ

8 ανέξοδα
Ύδρευση 139 πληρωμές

134 με χρέωση 0,30 ευρώ

5 ανέξοδα
148 πληρωμές

28 με χρέωση 0,30 ευρώ
115 με χρέωση 0,50 ευρώ

5 ανέξοδα


Στο e-banking της Eurobank, στο εξεταζόμενο διάστημα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πληρωμών για τη διεκπεραίωση των οποίων υπάρχει χρέωση ύψους 1 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το τιμολόγιο που ήταν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2018, επιβάρυνση ενός ευρώ επιβαλλόταν σε 18 πληρωμές προς τρίτους, ενώ σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός έχει αυξηθεί στις 42 πληρωμές. Επίσης έχει αυξηθεί το ποσό της χρέωσης για την πλειονότητα των συναλλαγών από 0,30 σε 0,50 ευρώ. Ειδικότερα, αρχές του 2018 οι 272 πληρωμές από τις 295 με χρέωση, επιβαρύνονταν με 0,30 ευρώ, ενώ σήμερα οι 279 από τις 398, έχουν χρέωση 0,50 ευρώ (ισοδυναμεί με ανατίμηση 67% περίπου).

Κληθείσα να ερμηνεύσει τις αυξήσεις στις οποίες έχει προβεί από τις αρχές του 2018 έως σήμερα, η Eurobank αναφέρει στο inside story ότι: «H αναπροσαρμογή της τιμολογιακής μας πολιτικής αντανακλά την παροχή σύγχρονων και ασφαλών υπηρεσιών πληρωμών, προσαρμοσμένων στις νέες και αυξημένες συναλλακτικές ανάγκες και στις απαιτήσεις των πελατών για χρήση εξελιγμένων και καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων».

Εθνική Τράπεζα (μέσω internet banking)
Πληρωμές 2018
(τιμολόγιο σε ισχύ 1/1/2018)
2019
(ισχύον τιμολόγιο)
Δημοσίου

10 πληρωμές


1 με χρέωση 0,20 ευρώ
2 με χρέωση 0,30 ευρώ

7 ανέξοδα

11 πληρωμές

1 με χρέωση 0,20 ευρώ
1 με χρεώση 0,30 ευρώ
1 με χρέωση 0,40 ευρώ

8 ανέξοδα
Ασφαλιστικοί φορείς 28 πληρωμές

1 με χρέωση 0,20 ευρώ
1 με χρέωση 0,30 ευρώ

26 ανέξοδα
37 πληρωμές

1 με χρέωση 0,20 ευρώ
2 με χρέωση 0,30 ευρώ

34 ανέξοδα
Επιμελητήρια 35 πληρωμές

12 με χρέωση 0,20 ευρώ
7 με χρέωση 0,30 ευρώ

16 ανέξοδα
43 πληρωμές

13 με χρέωση 0,20 ευρώ
12 με χρέωση 0,30 ευρώ
3 με χρέωση 0,40 ευρώ

15 ανέξοδα
Ενέργεια (εταιρείες & φορείς) 29 πληρωμές

10 με χρέωση 0,20 ευρώ
1 με χρέωση 0,25 ευρώ
12 με χρέωση 0,30 ευρώ

6 ανέξοδα
76 πληρωμές

1 με χρέωση 0,20 ευρώ
1 με χρέωση 0,25 ευρώ
1 με χρέωση 0,30 ευρώ
61 με χρέωση 0,50 ευρώ

12 ανέξοδα
Ύδρευση / Δ.Ε.Υ.Α. / Δήμοι 189 πληρωμές

2 με χρέωση 0,10 ευρώ
103 με χρέωση 0,20 ευρώ
47 με χρέωση 0,30 ευρώ

37 ανέξοδα
246 πληρωμές

3 με χρέωση 0,10 ευρώ
136 με χρέωση 0,20 ευρώ
63 με χρέωση 0,30 ευρώ
7 με χρέωση 0,40 ευρώ

37 ανέξοδα
Εταιρείες Τηλεφωνίας & Internet 17 πληρωμές

3 με χρέωση 0,20 ευρώ
5 με χρέωση 0,30 ευρώ

9 ανέξοδα
19 πληρωμές

1 με χρέωση 0,20 ευρώ
11 με χρέωση 0,30 ευρώ
1 με χρέωση 0,40 ευρώ

6 ανέξοδα
Ασφαλιστικές εταιρείες 55 πληρωμές

8 με χρέωση 0,20 ευρώ
14 με χρέωση 0,30 ευρώ

33 ανέξοδα

62 πληρωμές

8 με χρέωση 0,20 ευρώ
17 με χρέωση 0,30 ευρώ
1 με χρέωση 0,40 ευρώ


36 ανέξοδα

Στο internet banking της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στις αρχές του 2018 η υψηλότερη χρέωση για πληρωμές δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά (τόσο κόστιζαν οι 88 από τις 229 πληρωμές με χρέωση) πλέον η ανώτατη επιβάρυνση αγγίζει τα 50 λεπτά. Η δε πλειονότητα των πληρωμών (οι 181 από τις 346 με χρέωση) κοστίζει σήμερα από 30 λεπτά και πάνω. Επίσης από την 1η Νοεμβρίου μπήκε σε ισχύ το νέο αυξημένο τιμολόγιο για εξοφληση οφειλών προς εταιρείες και φορείς ενέργειας, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν πλέον επιβάρυνση μισό ευρώ, όταν προηγουμένως οι χρεώσεις δεν ξεπερνούσαν τα 30 λεπτά (αύξηση 67%).

Σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις, η Εθνική Τράπεζα στην απάντησή της προς το inside story αναφέρει:

«Οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι παραδοσιακά πιο χαμηλές από ό,τι σε Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Στο παρελθόν οι Τράπεζες είχαν ίσως τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τις χρεώσεις με μεγαλύτερη ευελιξία καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν μια υγιή ροή εσόδων. Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον που απαιτεί συρρίκνωση του κόστους, η τάση είναι οι συναλλαγές να χρεώνονται.

Το μοντέλο αυτό είναι ίδιο με ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα στην παγκόσμια αγορά, όπου οι τραπεζικές εργασίες τιμολογούνται είτε ανά υπηρεσία, είτε σαν συνδρομή του πελάτη με τη μορφή εξόδων συντήρησης λογαριασμού. Εξάλλου, ακόμη και νέες ψηφιακές τράπεζες, χωρίς καταστήματα, οι οποίες ξεκίνησαν διεθνώς με ένα μοντέλο δωρεάν υπηρεσιών, πλέον έχουν εισάγει χρεώσεις είτε σε επίπεδο συνδρομής είτε στη λογική μοντέλου δωρεάν δοκιμής και πληρωμής στη συνέχεια».

Ακόμη η τράπεζα στην απάντησή της προβάλλει «τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρουν στους πελάτες» οι συναλλαγές μέσω internet και mobile banking (εξοικονόμηση χρόνου, κόστους μετακίνησης), οι οποίες «εξακολουθούν να είναι σημαντικά οικονομικότερες από εκείνες που πραγματοποιούνται στο κατάστημα».

Πειραιώς (e-Banking με χρέωση λογαριασμού)
Πληρωμές 2018
(τιμολόγιο σε ισχύ 1/1/2018)
2019
(ισχύον τιμολόγιο)
Ασφάλειες 63 πληρωμές

26 με χρώση 0,50 ευρώ

37 ανέξοδα
76 πληρωμές

33 με χρέωση 0,60 ευρώ

43 ανέξοδα
Αυτοκίνητα 15 πληρωμές

13 με χρέωση 0,50 ευρώ

2 ανέξοδα
14 πληρωμές

11 με χρέωση 0,60 ευρώ

3 ανέξοδα
Τηλεφωνία/διαδίκτυο 17 πληρωμές

8 με χρέωση 0,50 ευρώ

9 ανέξοδα
22 πληρωμές

17 με χρέωση 0,60 ευρώ

5 ανέξοδα
Ύδρευση/αποχέτευση 134 πληρωμές

126 με χρέωση 0,50 ευρώ

8 ανέξοδα
140 πληρωμές

132 με χρέωση 0,60 ευρώ

8 ανέξοδα
Ενέργεια 31 πληρωμές

28 με χρέωση 0,50 ευρώ

3 ανέξοδα
64 πληρωμές

56 με χρέωση 0,60 ευρώ

8 ανέξοδα
Δημόσιο & οργανισμοί 68 πληρωμές

44 με χρέωση 0,50 ευρώ

24 ανέξοδα
84 πληρωμές

61 με χρέωση 0,60

23 ανέξοδα


Η Τράπεζα Πειραιώς επιβαρύνει τους συναλλασσόμενους με ένα συγκεκριμένο ποσό για κάθε πληρωμή που χρεώνει. Το ποσό αυτό, από μισό ευρώ που ήταν, πρόσφατα αυξήθηκε στα 60 λεπτά. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση της τάξης του 20%. Απευθυνθήκαμε στην τράπεζα ζητώντας να μας εξηγήσει πού οφείλεται αυτή η ανατίμηση, ωστόσο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος ρεπορτάζ δεν κατέστη εφικτό να λάβουμε κάποια απάντηση.

Εν αναμονή ενός παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων

Ο λόγος που χρειάστηκε να δούμε ένα προς ένα τα excel και τα pdf που μας απέστειλαν οι τράπεζες ή βρήκαμε αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους, είναι διότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένας κεντρικός εποπτικός φορέας ή αρχή που να παρακολουθεί όλες τις τραπεζικές προμήθειες και χρεώσεις. Αναζητώντας πληροφορίες, πριν στραφούμε στις ίδιες τις τράπεζες είχαμε απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδας, τον Συνήγορο του Καταναλωτή και τον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή. Από όλους λάβαμε αρνητική απάντηση στην ερώτηση αν διατηρούν κάποιο αρχείο με τα τιμολόγια των τραπεζών. Οι μόνοι διαθέσιμοι πίνακες που υπάρχουν είναι αυτοί που αναρτά εδώ και χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος στην ιστοσελίδα της, στους οποίους παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία για ορισμένα βασικά προϊόντα που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα (επιτόκια στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, επιτόκια καταθέσεων, έξοδα δανείων και προμήθειες-έξοδα εμβασμάτων).

Τον Μάιο του 2016 είχε ανακοινωθεί από τον τότε Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη ότι ήταν στα σκαριά ένα παρατηρητήριο τραπεζικών χρεώσεων. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2018, ο διάδοχός του στη θέση, Δημήτρης Αυλωνίτης, ανακοίνωσε ότι το παρατηρητήριο θα ήταν έτοιμο σε έναν χρόνο (δηλαδή τον Μάρτιο που πέρασε). Τρεισήμισι χρόνια μετά τις πρώτες εξαγγελίες, η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για τις τραπεζικές χρεώσεις σε βασικά πιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, φαίνεται ότι παραμένει ακόμη στα χαρτιά.

Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
4

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.