Τι θα απογίνουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί;

Σε μερικές μέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του θα κρίνει εάν τελικά θα χορηγηθεί άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα μας. Ουσιαστικά η απόφαση θα αφορά και τους οκτώ και θα είναι καθοριστική για το μέλλον τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Ο Νίκος Αλιβιζάτος μιλά για τους οκτώ

Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο από τα θέματα που ψήφισαν οι συνδρομητές μας στην εκδήλωση #YourStory2, που έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο Ιανός την 29η Μαρτίου. Η Μιράντα Ξαφά, με την πρότασή της για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, πήρε την έκτη θέση ανάμεσα στις προτιμήσεις του κοινού. Η Ελιζαμπέτα Καζαλότι ανέλαβε να ρίξει φως στο θέμα.


Προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στις 11:15 της 16ης Ιουλίου 2016. Η αστυνομία τούς έκανε έλεγχο και στη συνέχεια τους μετέφερε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια των 8 Τούρκων αξιωματικών, που κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Έχουν περάσει κοντά δύο χρόνια από τότε. Η Τουρκία τους θέλει πίσω, όμως ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τρεις φορές ενάντια στην έκδοσή τους και έτσι οι αιτήσεις της χώρας έχουν απορριφθεί. Όσον αφορά το άσυλο που ζητούν από την Ελλάδα, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα: όταν η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε να το χορηγήσει στον πρώτο από τους οκτώ, η κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης. Το αίτημα της κυβέρνησης έγινε δεκτό από το Διοικητικό Εφετείο, όμως οι συνήγοροι του Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί προσέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο αποφασίζει αυτές τις ημέρες αν θα ανασταλεί ή όχι η παροχή ασύλου στον αξιωματικό. Η απόφαση ουσιαστικά θα αφορά και τους οκτώ και θα κρίνει το μέλλον τους, αφού αν δεν λάβουν άσυλο θα μείνουν στη χώρα μας μετέωροι, δίχως χαρτιά, αδυνατώντας να ταξιδεύσουν οπουδήποτε και αντιμετωπίζοντας πιθανά προβλήματα ασφαλείας.

Στις αρχές Μαΐου 2018, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση ασύλου σε έναν δεύτερο αξιωματικό, απόφαση ενάντια στην οποία επίσης προσέφυγε η κυβέρνηση. Οι δύο πάντως έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνται ακόμη στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού. Εντωμεταξύ έχει παρέλθει για όλους το ανώτατο όριο διοικητικής κράτησης, το όποιο ανέρχεται στους 18 μήνες.

UPDATE
Από το βράδυ της Τρίτης 22 Μαΐου έπαψε αυτοδίκως η κράτηση δύο ακόμα Τούρκων αξιωματικών, αφού έχει παρέλθει το 18μηνο διοικητικής κράτησής τους. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα θα πάψει η κράτηση και των υπολοίπων τεσσάρων.

Αναμένεται η αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα ξεκαθαρίσει τελεσίδικα αν θα τους δοθεί ή όχι άσυλο στη χώρα μας.

Οι κατηγορίες

Η υπόθεση των 8 Τούρκων μοιάζει να έχει γίνει εμμονή για τον Έρντογαν. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι ζήτησε τρεις συνεχόμενες φορές την έκδοσή τους.

Οι 8 κατηγορούνται ότι συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Έρντογαν. Η Άγκυρα μάλιστα, και συγκεκριμένα το πρακτορείο Anadolu, έδωσε στη δημοσιότητα στις 15/3/2018 βίντεο, στο όποιο –σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αρχές– φαίνονται λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, να προχωρούν στους διαδρόμους στρατοπέδου προκειμένου να πάρουν ελικόπτερο για την Ελλάδα. Τρεις από αυτούς μοιάζει μάλιστα να είναι οπλισμένοι.

Τους ισχυρισμούς αυτούς της τουρκικής κυβέρνησης όμως απορρίπτουν κατηγορηματικά οι συνήγοροί τους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο το υλικό που έχουν στείλει οι τουρκικές αρχές, προσπαθώντας να αποδείξουν την συμμετοχή των 8 Τούρκων σε απόπειρα δολοφονίας του Έρντογαν στη Μαρμαρίδα, επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει συμμετοχή τους στα γεγονότα.

Η εξήγηση που παρέχουν οι συνήγοροι είναι απλή: oι 8 στρατιωτικοί παρουσιάζονται σε δύο βίντεο καμερών ασφαλείας, εντός στρατοπέδων της Κωνσταντινούπολης, τη νύχτα της απόπειρας. Το ρολόι που υπάρχει στο υλικό των καμερών ασφαλείας δείχνει πως τα βίντεο έχουν μεταξύ τους απόσταση πέντε ωρών. Συνεπώς, όπως τονίζει η υπεράσπιση, οι οκτώ Τούρκοι δεν θα προλάβαιναν σε καμία περίπτωση να βρεθούν στην Μαρμαρίδα ώστε να συμμετάσχουν σε απόπειρα δολοφονίας του Έρντογαν και να επιστρέψουν, καθώς αυτή η διαδρομή διαρκεί 8 ώρες με το ελικόπτερο.

Τώρα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ίδιοι, το βράδυ του πραξικοπήματος μόνο δυο από αυτούς βρίσκονταν στη στρατιωτική βάση που υπηρετούσαν. Οι υπόλοιποι ήταν σε επιφυλακή στα σπίτια τους. Λίγο πριν από τις 9 έλαβαν ένα τηλεφώνημα, στο οποίο τους είπαν ότι τους χρειάζονταν επειγόντως. Δεν γνώριζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή τι είχε συμβεί. Έφτασαν στη βάση τους και στις 9:30 βρίσκονταν στον αέρα. Το πρώτο ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν προσγειώθηκε κανονικά και πήρε δύο τραυματίες. Το δεύτερο ελικόπτερο όμως άρχισε να βάλλεται από σφαίρες.

Χωρίς να αντιληφθούν τι είχε συμβεί, επέστρεψαν στη βάση που τους είχαν υποδείξει. Μόνο τότε, σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζονται, κατάλαβαν πως το πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη. Αποφάσισαν να κατευθυνθούν στην Ελλάδα, φοβούμενοι αντίποινα και νιώθοντας ότι δεν θα μπορούσαν να πείσουν κανέναν για την αθωότητά τους.

Έκτοτε στη πατρίδα τους οι οικογένειές τους είναι τελείως απομονωμένες, οι περισσότεροι συγγενείς έχασαν τις δουλειές τους, κανείς από τους φίλους δεν τολμάει να έρθει σε επαφή μαζί τους, ενώ κάποια από τα παιδιά τους δεν τα δέχτηκαν καν στο σχολείο.

Ο Άρειος Πάγος σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης

Για τρεις συνεχόμενες φορές ο Άρειος Πάγος απάντησε με ένα βροντερό «όχι» στα αιτήματα έκδοσης των 8 Τούρκων. Οι δικαστές μάλιστα με ομόφωνη απόφαση απέμπλεξαν την απαγόρευση έκδοσης από την ουσία των κατηγοριών. Υποστήριξαν δηλαδή ότι ακόμα και αν συνέτρεχαν ενδείξεις για αξιόποινο, οι 8 δεν θα εκδίδονταν, γιατί στην Τουρκία δεν θα τύχαιναν δίκαιης δίκης –αντιθέτως θα κινδύνευε η ακεραιότητα, ακόμα και η ζωή τους.

Με τις τρεις αποφάσεις, στις οποίες δεν χωρούν ένδικα μέσα, οι αρεοπαγίτες διέταξαν επιπλέον να αφεθούν ελεύθεροι οι αξιωματικοί. Κάτι που τελικά δεν έγινε πράξη, αφού οι τέσσερις από αυτούς παραμένουν ακόμη κρατούμενοι λόγω των εκκρεμών σε βάρος τους διοικητικών μέτρων στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης ασύλου (προβλέπεται για λόγους εθνικού ή δημόσιου συμφέροντος αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων). Αναμένεται ωστόσο να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί
Όνομα και βαθμός ΄Ετος γέννησης
Ταγματάρχης Γκεντζάι Μπουγιούκ 1977
Ταγματάρχης Αχμέτ Γκιουζέλ 1977
Λοχαγός Αμπντουλάχ Γετίκ 1980
Λοχαγός Φεριντούν Τσομπάν 1980
Λοχαγός Σουλειμάν Οζκαϊνακτσί 1982
Λοχαγός Ουγιούρ Ουτσάν 1981
Επιλοχίας Μπιλάλ Κουρουγκιούλ 1976
Επιλοχίας Μεσούτ Φιράτ 1979

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου για τους οκτώ, που έλαβε χώρα στις 16/5, το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοσή τους χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, υποδειγματικό, αφού όπως είπε «είναι αναντίρρητη η παροχή ασύλου σε πρόσωπα που διώκονται για τις πεποιθήσεις τους στη χώρα τους, δεν μπορούσαμε παρά να συμμετάσχουμε παρότι η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Κατά αυτόν τον τρόπο και εμμέσως πλην σαφώς φωτογραφήθηκε η στάση της κυβέρνησης, η οποία μέσω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προσέφυγε –στην περίπτωση των πρώτων δυο Τούρκων που αφέθηκαν ελεύθεροι– ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής Ασύλου που τους χορήγησε άσυλο. Οι προσφυγές αυτές δεν έγιναν ποτέ δεκτές.

Οι πολιτικές προεκτάσεις

Μια καυτή πατάτα αποδείχτηκε, χωρίς αμφιβολία, για την κυβέρνηση και τη χώρα η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών. Σηματοδότησε μάλιστα μία επιδείνωση των σχέσεων με τη γείτονα.

Ο λόγος είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος την αντιμετώπισε ως προσωπική του υπόθεση και κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο χρόνων παρενέβη επανειλημμένα, άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα, για να ζητήσει την έκδοση των οκτώ ανδρών. Επικαλέστηκε μάλιστα υποσχέσεις που, κατά τους ισχυρισμούς του, του έδωσε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακολουθώντας αυτή τη λογική έφτασε πρόσφατα (22/4) στο σημείο να θέσει ευθέως θέμα ανταλλαγής τους με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν την 01/03/2018 στον Έβρο και παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην τριμερή σύνοδο της Βάρνας, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στο δίκτυο NTV: «Μας ζήτησαν να επιστρέψουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς κι εμείς τους είπαμε ότι υπάρχουν 8 στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε, αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους δύο», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι «για να άρουμε το θέμα της παραβίασης των συνόρων από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να φέρουμε το θέμα, επιστρέψτε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς».

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές στη γείτονα αποτελεί πραγματική «σπαζοκεφαλιά» για τη κυβέρνηση, που έτσι και αλλιώς οφείλει να αφήσει το θέμα στα χέρια της δικαιοσύνης.

Τι μέλλει γενέσθαι με τους 8;

Αισιόδοξος φάνηκε κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου για τους 8 ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, που ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν υπέρ της χορήγησης ασύλου στους αξιωματικούς. Χαρακτηριστικά εκτίμησε πως «είμαστε στη στιγμή που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Όταν προ ημερών ο Έρντογαν πήγε εμμέσως πλην σαφώς να συσχετίσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παρανόμως κρατούνται, με αυτήν των 8 Τούρκων, υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ολοκλήρωση αυτής της υπόθεσης με νομικό αλγόριθμο είναι η χορήγηση του ασύλου, ώστε να μπορέσουν οι 8 να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να έχουν μία ζωή στο εξωτερικό, όπως επιθυμούν».

Η «σταδιακή» απελευθέρωση των 8, που θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα φαινόμενα στα τέλη του μήνα, μοιάζει να επιβεβαιώνει την αισιοδοξία συνηγόρων και αλληλέγγυων με τους Τούρκους αξιωματικούς. Απομακρύνει επίσης την υπόθεση να συνεχιστεί παρανόμως η κράτηση όλων ή κάποιων από αυτούς. Κάτι που άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταυρός Κοντονής είχε αποκλείσει, μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247 (16/04). Συγκεκριμένα, είχε τονίσει ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίζει τη διαδικασία απελευθέρωσής τους με την παρέλευση του 18μήνου».

Εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κάποιες ημέρες νωρίτερα (29/03) μιλώντας στη Βουλή είχε διαψεύσει ότι η διάταξη που εντάχτηκε σε νομοσχέδιο για την βία κατά των γυναικών σχετίζεται και «φωτογραφίζει» την παράταση της κράτησης των προφυλακισμένων αξιωματικών. Συγκεκριμένα είχε διευκρινίσει ότι σύμφωνα με τη νέα διάταξη δεν παρατείνεται η κράτηση πέρα από το 18μηνο, αλλά απλώς δεν δίνονται οι γνωστές ολιγοήμερες άδειες σε καταδικασθέντες από ελληνικό ποινικό δικαστήριο, εάν έχει ζητηθεί και αποφασιστεί η έκδοσή τους.

Η απελευθέρωση των 8 Τούρκων αξιωματικών εγείρει, βεβαία, κάποια ερωτήματα. Σχετίζονται με την ασφάλειά τους στη περίπτωση που παραμείνουν ελεύθεροι στη χώρα μας και με το απώτερο μέλλον τους, από τη στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, θα αναγκαστούν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι δια βίου, εξόριστοι από την πατρίδα τους. Σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα απάντησε μιλώντας στο inside story ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

 

UPDATE II
Την Τετάρτη 23 Μαΐου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε αμετάκλητα τη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους Τούρκους αξιωματικούς, κατ' επέκταση και στους λοιπούς. Με το πέρας των διαδικασιών οι οκτώ Τούρκοι θα διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μπορούν να επιλέξουν χώρα άλλη από την Ελλάδα ως τόπο διαμονής τους.

 

Εικόνα casalotti
Γεννημένη στο Μιλάνο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1986. Eίναι ιδρυτικό μέλος της Ligue Internationale Anti-prohibitionniste. Έχει συνεργαστεί με την Καθημερινή, την Αυγή, την Ελευθεροτυπία, και στην Ιταλία με το L’Espresso. Από το 2010 είναι μόνιμος συνεργάτης της Rainews 24.
Εικόνα agathos
Έχει δουλέψει ως κινηματογραφιστής-σκηνοθέτης, ερευνητής οπτικοακουστικού υλικού, φωτογράφος, σχεδιαστής εκδόσεων, μοντέρ και δύτης. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται με τους ενάλιους αρχαιολόγους κινηματογραφώντας αρχαία ναυάγια.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
2

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.