Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cebusiness.jpg
[Ale Ventura/Alto Press/PhotoAlto]

Τα διευθυντικά στελέχη «προστατεύουν» τις αποδοχές τους: αυξήσεις για τους ίδιους, μειώσεις για τους πολλούς

Το «τσεκούρι» που πέφτει στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα εδώ και χρόνια δεν είναι εξίσου βαρύ για όλους. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα του inside story, τα διευθυντικά στελέχη «προστάτευσαν» τις αποδοχές τους, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο να λαμβάνουν 11,2 φορές περισσότερα χρήματα από τους απλούς εργαζόμενους.
[Ale Ventura/Alto Press/PhotoAlto]

«Χωρίς τη μερική απασχόληση και τη μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς και τη μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των μισθών σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ανεργία θα ήταν σήμερα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα», έγραφε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Κεντρική του θέση για τα εργασιακά είναι η σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, ενώ υποστηρίζει ταυτόχρονα ότι η επιστροφή στο εργασιακό καθεστώς προ του 2009 αποτελεί ουτοπία και ότι «οι ευέλικτες μορφές εργασίας δεν είναι ανάθεμα».

Πράγματι, η σημαντική αύξηση των μερικώς ή εκ περιτροπής απασχολούμενων και των εν γένει υποαπασχολούμενων αλλά και η «ευελιξία» στους μισθούς, στην οποία αναφέρεται ο ΣΕΒ, έχουν συμβάλει στην αναχαίτιση της ανεργίας, ωστόσο αυτή είναι μόνο η μία (μακροοικονομική) όψη του νομίσματος.

Όπως οι μισθοί των απλών υπαλλήλων πρέπει –κατά τον ΣΕΒ– να συνδέονται με την παραγωγικότητα, έτσι θα έπρεπε και αυτοί των διευθυντικών στελεχών να συνδέονται με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας που διοικούν

Σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των μέσων αποδοχών των μισθωτών και η λεγόμενη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη