Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover-antonis.jpg
Mychael Barratt, The Big Smoke. Ο Καναδός εικονογράφος χαρτογραφεί το Λονδίνο με λεπτομερείς ανεκδοτολογικές αναφορές. Aπό το βιβλίο Mind the Map © Gestalten 2015.

Αντώνης Αντωνίου: Ο άνθρωπος που ξέρει τους χάρτες

Οι χάρτες μιλάνε μια παγκόσμια γλώσσα. Ο Αντώνης Αντωνίου, έχοντας δημιουργήσει τις καλύτερες ανθολογίες των τελευταίων ετών, εξηγεί στο inside story τη σύγχρονη χαρτογραφία.
Mychael Barratt, The Big Smoke. Ο Καναδός εικονογράφος χαρτογραφεί το Λονδίνο με λεπτομερείς ανεκδοτολογικές αναφορές. Aπό το βιβλίο Mind the Map © Gestalten 2015.

«Ήταν ο σχεδιασμός χαρτών που έκανε τους προγόνους μας να βγουν έξω από το καθοριστικό όριο που οι υπόλοιποι πίθηκοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν;» αναρωτήθηκε ο βιολόγος και μελετητής της εξέλιξης Richard Dawkins. Οι χάρτες έχουν αναμφίβολα αλλάξει τον κόσμο τόσο σαν αντικείμενα τέχνης όσο και σαν πολιτικά εργαλεία. Μας βοηθούν και να κατανοήσουμε τον χρόνο και το σύμπαν. Και όταν είναι όμορφοι, είναι εξαιρετικά υποκειμενικοί.

Ενώ αρχικά ο μοναδικός τους στόχος ήταν η πλοήγηση, οι χάρτες έχουν γίνει αναπάντεχο μέσο έκφρασης. Οι mappae mundi της Μεσαιωνικής Ευρώπης για παράδειγμα, είχαν πλούσεις και περίπλοκες διακοσμήσεις που απέδιδαν την έξτρα πληροφορία: το κλίμα ενός τόπου, τα ζώα τους, τα περίεργα τέρατα που υποτίθεται ζούσαν εκεί. Κι ενώ εμείς κοιτάμε συνήθως τα καθαρά κουτάκια του Google maps στο κινητό μας, η τέχνη της δημιουργικής χαρτογράφησης συνεχίζεται και ανθίζει.

Image
kate_mclean_new_yorks_thresholds_of_smell_2013_by_kate_mclean_from_mind_the_map_c_gestalten_2015_.jpeg
Kate McLean, New York’s Thresholds of Smell, 2013. [Mind the Map © Gestalten 2015]

Πριν από 80 χρόνια, ο Gilbert Grosvenor, επί μακρόν διευθυντής του National Geographic, είπε: «Ένας χάρτης είναι το σπουδαιότερο από όλα τα επικά ποιήματα. Οι γραμμές και τα χρώματά του δείχνουν την εκπλήρωση μεγάλων ονείρων». Κάθε χάρτης είναι μια πράξη ηρωισμού αφού σημαίνει το να πετυχαίνει το ακατόρθωτο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη