Αντώνης Αντωνίου: Ο άνθρωπος που ξέρει τους χάρτες

Οι χάρτες μιλάνε μια παγκόσμια γλώσσα. Ο Αντώνης Αντωνίου, έχοντας δημιουργήσει τις καλύτερες ανθολογίες των τελευταίων ετών, εξηγεί στο inside story τη σύγχρονη χαρτογραφία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Mychael Barratt, The Big Smoke. Ο Καναδός εικονογράφος χαρτογραφεί το Λονδίνο με λεπτομερείς ανεκδοτολογικές αναφορές. Aπό το βιβλίο Mind the Map © Gestalten 2015.

«Ήταν ο σχεδιασμός χαρτών που έκανε τους προγόνους μας να βγουν έξω από το καθοριστικό όριο που οι υπόλοιποι πίθηκοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν;» αναρωτήθηκε ο βιολόγος και μελετητής της εξέλιξης Richard Dawkins. Οι χάρτες έχουν αναμφίβολα αλλάξει τον κόσμο τόσο σαν αντικείμενα τέχνης όσο και σαν πολιτικά εργαλεία. Μας βοηθούν και να κατανοήσουμε τον χρόνο και το σύμπαν. Και όταν είναι όμορφοι, είναι εξαιρετικά υποκειμενικοί.

Ενώ αρχικά ο μοναδικός τους στόχος ήταν η πλοήγηση, οι χάρτες έχουν γίνει αναπάντεχο μέσο έκφρασης. Οι mappae mundi της Μεσαιωνικής Ευρώπης για παράδειγμα, είχαν πλούσεις και περίπλοκες διακοσμήσεις που απέδιδαν την έξτρα πληροφορία: το κλίμα ενός τόπου, τα ζώα τους, τα περίεργα τέρατα που υποτίθεται ζούσαν εκεί. Κι ενώ εμείς κοιτάμε συνήθως τα καθαρά κουτάκια του Google maps στο κινητό μας, η τέχνη της δημιουργικής χαρτογράφησης συνεχίζεται και ανθίζει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.