Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
amphi.jpg
[GREEK MINISTRY OF CULTURE / AFP]

Αμφίπολη: Πολιτικά παιχνίδια και διάσταση απόψεων με θύμα το μνημείο [Μέρος Β']

Εκτός από τους επιστημονικούς διαξιφισμούς, από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψής του ο τύμβος Καστά έγινε πεδίο άλλοτε φανερής και άλλοτε υπόγειας κομματικής αντιπαράθεσης. Το πολιτικό «μπρα ντε φερ» με φόντο την Αμφίπολη είχε μόνο χαμένο το ίδιο το μνημείο.
[GREEK MINISTRY OF CULTURE / AFP]

Όπως γράψαμε στο Α’ μέρος της έρευνας του inside story για την Αμφίπολη, την ανακάλυψη του τύμβου Καστά ακολούθησαν αιχμές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση, και δημοσιεύματα του φιλικού του Τύπου, για πολιτική εκμετάλλευση του μνημείου. Αλλά ακόμα και μέσα στο ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με πηγή από το υπουργείο, υπήρξαν υψηλόβαθμα στελέχη που εξέφραζαν έντονες αντιρρήσεις σχετικά με τη δημοσιότητα που είχε δοθεί στην ανασκαφή αλλά και την ταχύτητα των αποχωματώσεων. Την πληροφορία περί διάστασης απόψεων μέσα στο υπουργείο σχετικά με το ζήτημα της Αμφίπολης επιβεβαιώνουν και συνεργάτες του τότε υπουργού Κώστα Τασούλα.

Με δύο λόγια

Οι επιστήμονες διαφωνούν για τη χρονολόγηση του τύμβου Καστά, διατυπώνοντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Τη «μακεδονικότητα» του μνημείου υποστηρίζουν οι ανακοινώσεις και τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ανασκαφική ομάδα, καθώς και η ραδιοχρονολόγηση σε υπολείμματα ξυλάνθρακα που έκανε το ΑΠΘ το 2013. Όμως η ανθρωπολογική μελέτη των οστών, που επρόκειτο να δώσει σημαντικά στοιχεία για τους «ενοίκους» του τάφου, εγκαταλείφθηκε και όλα δείχνουν πως τα κονδύλια χάθηκαν. Το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού έχει κατά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη