Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
ceamphipolis000_par7951597.jpg
Τουρίστες φωτογραφίζονται μπροστά στον Λέοντα της Αμφίπολης τον Αύγουστο του 2014. [Sakis Mitrolidis/AFP]

Η ξεχασμένη Αμφίπολη βγαίνει από την αφάνεια [Μέρος Α’]

Ξεκινούν από Σεπτέμβριο οι εργασίες αποκατάστασης στον τύμβο Καστά, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο, που μετά την υπερπροβολή και τις πολιτικές και επιστημονικές κόντρες που πυροδότησε, εγκαταλείφθηκε για δυόμισι ολόκληρα χρόνια.
Τουρίστες φωτογραφίζονται μπροστά στον Λέοντα της Αμφίπολης τον Αύγουστο του 2014. [Sakis Mitrolidis/AFP]

Η Μεσολακκιά Σερρών είναι για πολλούς ένα άσημο χωριό της ελληνικής υπαίθρου. Μέχρι το 2014, την ύπαρξή του γνώριζαν μόνοι οι ντόπιοι και οι κάτοικοι των γύρω χωριών. Ο μικρός αυτός οικισμός στους πρόποδες του Παγγαίου, έμελλε να γίνει ο ομφαλός του κόσμου για έξι μήνες, καθώς έκρυβε στα σπλάχνα του ένα καλά κρυμμένο μυστικό, που ήταν αντικείμενο αναζήτησης από τη δεκαετία του 1950. Στο καφενείο του χωριού και στη γύρω περιοχή ακουγόταν συχνά ο θρύλος για τον «τάφο της βασίλισσας». Οι ντόπιοι έχουν να πουν ιστορίες για συγχωριανούς τους που βρήκαν αρχαία νομίσματα όταν καλλιεργούσαν τα χωράφια τους, αλλά και για αρκετά κρούσματα αρχαιοκαπηλίας, αφού η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε στην αρχαιότητα την αρχαία Αμφίπολη, μία πόλη που ήταν εμπορικό, στρατηγικό, στρατιωτικό και πολιτιστικό κέντρο για όλη τη Μακεδονία.

Με δύο λόγια

Η ανασκαφή της Αμφίπολης, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 50, εξήπτε ανέκαθεν τη φαντασία αρχαιολόγων και κατοίκων της περιοχής. Ο Δημήτρης Λαζαρίδης, πρώτος ανασκαφέας του λόφου, βρήκε μεταξύ άλλων σπουδαίων κτισμάτων έναν τοίχο, που θα αποδεικνυόταν – μετά τον θάνατό του – το «κλειδί» του τύμβου Καστά. Αυτοί που τελικά θα «άνοιγαν» με αυτό την είσοδο του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη