
Η μεγάλη κληρονομιά του Tériade
Το Παρίσι, ως μείζον καλλιτεχνικό κέντρο την εποχή του Μεσοπολέμου, συγκέντρωνε καλλιτέχνες και διανοούμενους από όλον τον κόσμο. Ήδη, από τα τέλη του 19ου αιώνα, Έλληνες καλλιτέχνες έφταναν στη γαλλική πρωτεύουσα για να φοιτήσουν στις μεγάλες ακαδημίες τέχνης, στην Ecole des Beaux Arts ή στις ιδιωτικές ακαδημίες Grande Chaumiere, Ranson, Colarossi. Ο Νικόλαος Ξυδιάς, ο Θεόδωρος Ράλλης (από τους πρώτους) και ο Κωνσταντίνος Παρθένης είναι μερικοί από τους μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες που φοίτησαν ή διέμειναν εκεί.
![Μια ιστορική φωτογραφία στο εργαστήρι του γλύπτη και ακαδημαϊκού Μιχαήλ Τόμπρου με αφιέρωση προς τον Εμπειρίκο: από αριστερά, Τόμπρος, Εμπειρίκος, Tériade, Γουναρόπουλος. [αρχείο οικογένειας Εμπειρίκου] teriade_empirikos_gounaropoulos_tombros_crop.jpg](/sites/default/files/styles/image_ckeditor_small/public/migrated/teriade_empirikos_gounaropoulos_tombros_crop_1.jpg?itok=VTg8YBDd)
Στην περίοδο μετά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και καθ’ όλη την δεκαετία του ’20, πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες κάνουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στο Παρίσι. Ανάμεσά τους ο χαράκτης Δημήτρης Γαλάνης, που από το 1900 περνάει τα πιο δημιουργικά του χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα. Ήταν από τους πρώτους Έλληνες που εντάχθηκαν στην καλλιτεχνική σκηνή της πόλης και λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού και τους νεαρούς συμπατριώτες του που κατέφταναν.
Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι καλλιτέχνες αυτοί έφεραν μαζί τους τις έντονες επιρροές που είχαν δεχθεί από τα κινήματα της πρωτοπορίας και εξελίχθηκαν σε πρωτεργάτες της