Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cover-macron.jpg
[JULIEN DE ROSA / POOL / AFP]

Εμανουέλ Μακρόν: Πολιτικό Uber ή νέος Ντε Γκολ;

Ο ancien monde εξαερώθηκε, τι είδους θα είναι ο καινούργιος που υπόσχεται να δημιουργήσει ο πολιτικά άκαπνος, πλην θεσμικά πανίσχυρος, 39χρονος νέος ένοικος του Palais de l’Élysée;
[JULIEN DE ROSA / POOL / AFP]

Παραμονές της 14ης Ιουλίου του 2016, ο Ολάντ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, όταν ο υπουργός Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν σαν άλλος Βρούτος ανακοινώνει ότι από εκείνη την στιγμή αρχίζει η κατεδάφιση του παλιού, φθαρμένου πολιτικού συστήματος αναφωνώντας: «Είμαστε εσείς!»

Αφηγούμενη την στιγμή στην στήλη της στην εφημερίδα Les Échos, η Σεσίλ Κορνουντέ σημειώνει πόσο θρασύς είχε φανεί ο χαμογελαστός Μακρόν στους ελάχιστους δημοσιογράφους που είχαν παραστεί στο αυτολανσάρισμά του ως σωτήρα της Γαλλίας. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ήλθε, είδε και ενίκησε. Υποστηρικτές και αντίπαλοι, πολιτικοί αναλυτές και κοινωνιoλογούντες ακόμη αναρωτιούνται πώς συνέβη αυτό το Blitzkrieg.

Προφανώς συνέτρεξαν πολλοί παράγοντες και επ’ αυτού συμφωνεί η πλειονότητα έγκριτων –Γάλλων και μη– αρθρογράφων, οι οποίοι ενέκυψαν στο φαινόμενο Μακρόν.

O εκλεκτός

Κύριος παράγοντας υπήρξε η παρακμή της παραδοσιακής πολιτικής τάξης. Διαψευσμένες υποσχέσεις, εναλλαγή σε υψηλά οφίτσια φθαρμένων προσώπων, διαφθορά και αποξένωση από μια κοινωνία που άλλαζε κατά τη διαδοχή των χρόνων υπό το βάρος νέων προβλημάτων, νέων προσκλήσεων, νέων κινδύνων.

Οι βαρώνοι και οι βαρωνίσκοι της Δεξιάς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη