«Δεν θα παραδοθούμε»: Οι συντάκτες της Cumhuriyet στέλνουν κείμενο στο inside story

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συντάκτες της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, φιλοξενούμε κείμενο τους όπου μας περιγράφουν τις διώξεις που υφίστανται, τις δυσκολίες κατά την επιτέλεση των καθηκόντων τους και την αποφασιστικότητα τους να μην καταθέσουν τα όπλα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
To άδειο γραφείο του διευθυντή της εφημερίδας, Τζαν Ντουντάρ, την επομένη της σύλληψής του, 27 Νοεμβρίου 2015. [OZAN KOSE / AFP]

Έπαιρνε γαρύφαλλα από το μπουκέτο που κρατούσε στο χέρι του κι ακουμπούσε ένα πάνω σε κάθε γραφείο. Μέσα στην φασαρία που επικρατούσε στην αίθουσα σύνταξης, τον ρωτήσαμε τι τρέχει. «Είμαι παλιός συνεργάτης της Cumhuriyet. Έφερα λουλούδια για να σας τονώσω το ηθικό», είπε. Μοίρασε τα γαρύφαλλα κι εξαφανίστηκε. Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα στα κεντρικά γραφεία της ημερήσιας Cumhuriyet, στην γειτονιά του Σισλί στην Κωνσταντινούπολη, θύμιζε μελίσσι. Ήταν 2 Νοεμβρίου 2016, η τρίτη ημέρα μετά τη σύλληψη δεκατριών συναδέλφων μας.

Από την πρώτη μέρα προσπαθούσαμε να παραμείνουμε ήρεμοι και χαλαροί. Πρέπει να βγάλουμε εφημερίδα, άσχετα από το πόσοι συντάκτες είναι στη φυλακή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να κάνουμε τη δουλειά μας. Γιατί η Cumhuriyet είναι εφημερίδα κι εδώ εργάζονται δημοσιογράφοι.

Είμαστε όλοι θλιμμένοι και ανήσυχοι, αλλά έχουμε στη σκέψη μας τον τίτλο που είχαμε μια από τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή στα γραφεία μας: «Δεν θα παραδοθούμε». Εξαιτίας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τις πρώτες ημέρες δεν είχαμε κανένα νέο από τους συναδέλφους που είχαν συλληφθεί. Ο εισαγγελέας τους θα τους επέτρεπε να επικοινωνήσουν με δικηγόρο μόνο μετά την παρέλευση πέντε ημερών από τη σύλληψή τους. Η ερώτηση όλων μας ήταν «και τώρα τι;». Ίσως πρέπει να θυμηθούμε τι ακριβώς συνέβη και γιατί συνέβη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.