Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
anoigma.jpg

634 λεπτά με το Στέφανο και το γεμάτο φεγγάρι

Η post-apocalyptic εμπειρία της περασμένης Πέμπτης, μέσα στον κρατήρα Στέφανο του ηφαιστείου της Νισύρου, ήταν σαν να στήνεις αυτί για να αφουγκραστείς τη γη.

Προσελήνωση. Ίσως μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει κάθε κατάβαση στον Στέφανο, τον μεγαλύτερο υδροθερμικό κρατήρα στον κόσμο (διαμέτρου 300 μέτρων) και έναν εκ των πέντε κρατήρων της Νισύρου, η οποία στην πραγματικότητα είναι ολόκληρη ένα ηφαίστειο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας, όταν θεοί και Τιτάνες πολεμούσαν μεταξύ τους, ο Ποσειδώνας έκοψε με την τρίαινά του ένα κομμάτι από την Κω και το εκσφενδόνισε στον γίγαντα Πολυβώτη. Ο βράχος πέτυχε τον στόχο του, καταπλάκωσε τον γίγαντα κι εκείνος έκτοτε προσπαθεί να τον ξεφορτωθεί φυσώντας και ξεφυσώντας. Ο βράχος αυτός είναι η Νίσυρος και οι καπνοί που αναδύονται από τους ηφαιστειακούς κρατήρες δεν είναι τίποτα άλλο από τα χνώτα του Πολυβώτη.

Η έντονη, μεταλλική μυρωδιά του θειαφιού, οι φωσφοριζέ κίτρινες κηλίδες του, τα «ρουθούνια» του Στέφανου, που σίγουρα θα τα δεις να καπνίζουν αν είσαι ένας από τους 500 επισκέπτες που δέχεται καθημερινά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, συνθέτουν ένα άγριο σκηνικό, κάπως σαν να κόβεις βόλτες μέσα στη φαντασία του Κιούμπρικ.

Image
untitled-5.jpg

Ωστόσο, την Πέμπτη 18 Αυγούστου, αυτό που συνέβη μέσα στον κρατήρα στα πλαίσια του «634 Λεπτά Μέσα στο Ηφαίστειο», μια παραγωγή του Six

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη