Τα 20 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο τον 2ο χρόνο του inside story

Αυτή τη φορά συντάξαμε τη λίστα με βάση μόνο τα κλικ των συνδρομητών του inside story. Οπότε αυτά είναι τα άρθρα που διαβάσατε περισσότερο, και η ιστορία πίσω τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
1. «Εις το όνομα της Μακεδονίας», αλλά γιατί τώρα;

Όταν όλοι είδαμε ότι τόσο η κυβέρνηση της Ελλάδας όσο και αυτή της πΓΔΜ επιθυμούσαν να δώσουν ένα τέλος στην διαφορά των δύο χωρών γύρω από το όνομα της δεύτερης, ο Τάσος Τέλλογλου αποφάσισε να μάθει προς τι η βιασύνη και μας είπε για τη συναρπαστική σχέση ανάμεσα στον Ζάεφ και τις ΗΠΑ. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

2. Γιατί συνέλαβαν τους οδηγούς της Uber και πώς παρανομούν οι συνεργάτες της

Ο Σταύρος Μαλιχούδης είναι ο πιο νέος στο γραφείο και μας έλεγε συνέχεια πως ήθελε να γράψει για την Uber, που ενώ βρισκόταν χρόνια στην Ελλάδα, κανείς δεν είχε γράψει πώς λειτουργεί. Συγκέντρωνε πληροφορίες για μήνες και όταν συνελήφθησαν 10 οδηγοί της, καταλάβαμε πως είχε έρθει η στιγμή του. Τελικά ήταν ο πρώτος που έγραψε ποιος ακριβώς ήταν ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία παρανομούσε. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

3. Μην αφήνεις το smartphone να ελέγχει το μυαλό σου

Aυτό είναι ένα κείμενο που δεν έκανε τεράστια νούμερα την ημέρα που δημοσιεύτηκε, αλλά σταδιακά έχτισε τους αριθμούς του μέχρι που έφτασε στο Νο3. Ο Γιάννης Γορανίτης πρότεινε να γράψει για τις μη αναστρέψιμες συνέπειες που έχει στο ανθρώπινο μυαλό η διαρκώς ανερχόμενη «οικονομία της προσοχής» και ο εθιστικός σχεδιασμός των εφαρμογών όταν έκανε το εξής πείραμα: Έστειλε μηνύματα στα κινητά φίλων και συνεργατών, αλλά τους ζήτησε να μην ελέγξουν το περιεχόμενο της ειδοποίησης για τρεις ώρες. «Το ρεκόρ ήταν 41 λεπτά. Κι αυτός που κέρδισε μάλλον είχε τσεκάρει την ειδοποίηση στο pc του». Διαβάστε το άρθρο εδώ.

4. Όσα δεν λέμε για τους αρχαίους

Η Μαρία Θερμού έχει μεγάλη πείρα στο πολιτιστικό ρεπορτάζ, ειδικά στον τομέα της αρχαιολογίας. Έγραψε για τις σκληρές αλήθειες που οι Έλληνες δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν για τους αρχαίους προγόνους τους (και κρίνοντας από τα σχόλια που προκάλεσε από στρατιές τρολ του Facebook, χτύπησε κάποια ευαίσθητα νεύρα). Εσείς το διαβάσατε με προσοχή. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

5. Το ρωσικό χέρι στην Κύπρο

Υποθέτουμε πως όποιος διαβάζει κείμενο του Τάσου Τέλλογλου, μοιραία τον ακούει νοητά να μιλά με εκείνον τον μοναδικό τρόπο που συνδυάζει την ψυχραιμία με το σασπένς. Οπότε, η έρευνά του για Ρώσους επιχειρηματίες στην Κύπρο σε μια ιστορία για συμφέροντα, έναν πρώην βοηθό γενικού εισαγγελέα και το πιο διάσημο δικηγορικό γραφείο του νησιού, ήταν ιδανική για να γίνει ένα από τα πρώτα μας podcasts. Διαβάστε το Μέρος Α’ εδώ και το Μέρος Β’ εδώ, ή ακούστε τα.

6. Αποκαλύψεις για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού

Όταν τον περασμένο Αύγουστο η Λυδία Κονιόρδου απομάκρυνε ξαφνικά το ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, όλοι ξέραμε ότι η αποπεμφθείσα πρόεδρός του, Ασπασία Λούβη, είχε πολλά να πει για το ταμείο-«χρυσοτόκο όρνιθα» του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο διαχειρίζεται πολλά χρήματα για τα οποία δεν λογοδοτεί. Η αγαπημένη μας Μαριλένα Αστραπέλλου αφοσιώθηκε για εβδομάδες στο ρεπορτάζ και όταν μας το παρέδωσε, ήταν τόσο εξαντλημένη που είπε ότι δεν πρόκειται να ξαναγράψει για μας για τρεις μήνες (και το κράτησε, χα!). Διαβάστε το άρθρο εδώ.

7. Πώς θα μας επηρεάσει η πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού

Είχε μόλις γίνει το ναυάγιο του Ζώνη ΙΙ και οι τίτλοι ήταν πανικόβλητοι και ασαφείς. Η Κατερίνα Λομβαρδέα ανέλαβε να διαλευκάνει πόσο ακριβώς έπρεπε να ανησυχούμε και γιατί. Μίλησε με οργανώσεις, φορείς και επιστήμονες και έγραψε ένα επεξηγηματικό αναλυτικό και κυρίως ψύχραιμο άρθρο –που συνιστούσε με τη σειρά του ψυχραιμία– που επιπλέον aged well. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

8. Το master plan της Novartis

Ο Τάσος Τέλλογλου παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις φαρμακοβιομηχανίες, οπότε όταν «έσκασε» το θέμα της Novartis ήταν ήδη σε θέση εκκίνησης. Φυσικό ήταν όλοι να θέλουν να διαβάσουν το θέμα του για το «μάστερ πλαν» που εκπόνησε η εταιρεία το 2012, με στόχο να συγκρατήσει τα έσοδά της, μέσα σε ένα περιβάλλον που λόγω μνημονίων γινόταν όλο και πιο απειλητικό. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

9. Η Άλωση της Πόλης: παραλειπόμενα και παρανοήσεις

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας αγαπά την Κωνσταντινούπολη, την Ιστορία και τη συγγραφή και τα τρία αυτά στοιχεία συναντήθηκαν στο –σχεδόν αστυνομικό– κείμενό του που δημοσιεύτηκε την επέτειο της Άλωσης και το οποίο εντοπίζει τις ανακρίβειες και παραλείψεις της λαϊκής αφήγησης Ελλήνων και Τούρκων για το ιστορικό γεγονός. Κι εσείς ήσασταν έτοιμοι να διαβάσετε ότι π.χ. σημαντική μερίδα της ορθόδοξης εκκλησίας υπέσκαψε τον αγώνα των Αυτοκρατόρων να σώσουν την Πόλη. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

10. Η «πιστολιά» του Ιβάν Ιγνάτιεβιτς Σαββίδη

Ο Τάσος Τέλλογλου διηγείται μια ιστορία από το 2013 που ίσως μας κάνει να καταλάβουμε καλύτερα τον αναπάντεχο ολιγάρχη μας. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

11. Ο αδυσώπητος ρωσικός πόλεμος ενάντια στο Φανάρι

Το θέμα της ρωσικής προπαγάνδας ήταν ένα από τα πρώτα με τα οποία ασχοληθήκαμε όταν ξεκίνησε το inside story, αρκετά πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Αυτό που μας έκανε πάντα εντύπωση ήταν το πόσο λίγο καλυπτόταν η χρήση της ορθοδοξίας στα επεκτατικά σχέδια του Πούτιν. Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας έγραψε ένα άρθρο που έπιανε την ιστορία από την αρχή. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

12. Τι δείχνουν τα κομπιούτερς και οι αριθμοί για την Ελλάδα

O Xρήστος Ιωάννου ανέλαβε να διαβάσει πίσω από τους αριθμούς και να μας κάνει να καταλάβουμε αν οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται πραγματικά, αν είναι κάτι που οφείλεται στις ικανότητες της παρούσας κυβέρνησης και αν αυτή μπορεί να πετύχει τους στόχους της ανάπτυξης που θέτει. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

13. Τα μετέωρα βήματα της Εθνικής Τράπεζας και του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη

Η Εθνική Τράπεζα πουλάει περιουσιακά στοιχεία, για να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές της χώρας και μία από τις σημαντικότερες πωλήσεις είναι της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η τράπεζα διάλεξε μεν επενδυτή, αλλά αμέλησε να μάθει αν ήρθε με γεμάτες ή άδειες τις τσέπες, όπως περιγράφει ο Χρήστος Ιωάννου. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

14. Οι κοινότητες παίρνουν «το ρεύμα στα χέρια τους»

Η Μάχη Τράτσα είναι εξειδικευμένη σε θέματα ενέργειας και έγραψε για τα μικρά ανεξάρτητα κρατίδια ενεργειακής δημοκρατίας και τους prosumers (producer + consumer) που δημιουργεί ο νέος νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες. Ναι, μπορείτε κι εσείς! Και μάλλον γι' αυτό σας άρεσε τόσο. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

15. Η επιστήμη της ευτυχίας

Γιατί, Γιάννη Γορανίτη, αποφάσισες ότι αυτό θα ήταν το πρώτο σου θέμα για το 2018; «Σε όλες τις παρέες υπάρχει κάποιος παντογνώστης, που συνήθως αντλεί τη γνώση του από γρήγορες αναζητήσεις στο Google. Στη δική μου εμφανίστηκε κάποιος που επέμενε ότι δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος όχι μόνο κατάκτησης, αλλά ούτε καν προσδιορισμού ή εκτίμηση της ευτυχίας. Ε, και αποφάσισα να τον διαψεύσω». Ήταν το πρώτο μας άρθρο της χρονιάς. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

16. Η κατηγορούμενη

H Κατερίνα Oικονομάκου μας μιλούσε για μήνες για την 33χρονη Κατερίνα που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για μια υπόθεση με πολλά ερωτηματικά. Την συνάντησε στον Ελεώνα και τελικά μας παρέδωσε ένα κείμενο που απαιτούσε 35 λεπτά ανάγνωσης. Μας έχει κάνει εντύπωση πόσοι το διαβάσατε και πόσοι μας μιλάτε για αυτό. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

17. Επαληθεύτηκαν οι φόβοι για τη Στέγη Γερόντων της Καλλιθέας

Με αυτό το θέμα ασχοληθήκαμε ύστερα από καταγγελία αναγνώστη, συγγενής του οποίου διέμενε στην συγκεκριμένη Στέγη Γερόντων. Στο ρεπορτάζ του ο Σταύρος Μαλιχούδης κατέδειξε τις δυσλειτουργίες της Στέγης και την ελλιπή φροντίδα των ηλικιωμένων, καθώς και τις σκιώδεις συνθήκες γύρω από την καταβολή χρημάτων προς την Εκκλησία για τη φιλοξενία των ενοίκων. Δυστυχώς, λίγο καιρό μετά το άρθρο οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν, καθώς δύο γυναίκες έχασαν την ζωή τους στο κτίριο από πυρκαγιά και λόγω έλλειψης φύλαξης, οπότε και παρουσιάσαμε ακόμη ένα διαφωτιστικό ρεπορτάζ του γιατί συνέβη ό,τι συνέβη. Διαβάστε το άρθρο εδώ ή ακούστε το.

18. Η πολυπόθητη Ιερουσαλήμ

Ο Γιώργος Βλαβιανός αγαπά να γράφει για εξωτερική πολιτική και εδώ μιλά για την πόλη που διεκδικούν με πάθος πολλοί. Διαβάστε το άρθρο εδώ ή ακούστε το σε podcast.

19. Τοπική αυτοδιοίκηση και «λαός» ματαίωσαν την επένδυση της Bosch-Πίτσος

Η Αλεξάνδρα Γκίτση αργεί να μας παραδώσει τα κείμενά της, αλλά τα παραδίδει τέλεια. Εδώ γράφει μια ιστορία τοπικών λεονταρισμών και παραλογισμού σχετικά με το γιατί δεν έγινε ποτέ η επένδυση των 60 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του παλιού εργοστασίου της Πίτσος και τη σχέση της Siemens με την υπόθεση. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

20. Άνδρα, κλείσε τα πόδια σου

Ο Θεόφιλος Τραμπούλης κάθεται στο λεωφορείο με κλειστά τα πόδια, και αναρωτιέται γιατί δεν κάνουν όλοι το ίδιο. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
gplus

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.