Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
tsakalotos.jpg
[EMMANUEL DUNAND / AFP]

Γιατί δεν ήταν αρκετά τρία μνημόνια και 72,5 δισ. ευρώ μέτρα

Η απειλή των νέων δημοσιονομικών μέτρων αναβιώνει για πολλοστή φορά στο σημερινό Eurogroup, συνοδευόμενη από τον κίνδυνο για ένα ακόμα “συμπλήρωμα” στα μνημόνια, που θα δεσμεύει τις κυβερνήσεις και μετά το 2018. Το inside story αποτιμά το ύψος των μέτρων που ελήφθησαν μέχρι σήμερα, υπολογίζει πόσα λεφτά πήγαν χαμένα και επιχειρεί να ανακαλύψει τις αιτίες που διατηρούν την Ελλάδα “στον καταψύκτη”.
[EMMANUEL DUNAND / AFP]

Το inside story ξεκινά από σήμερα ένα “ταξίδι” στα μνημόνια. Τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε ό,τι έγινε, αλλά κυρίως ό,τι δεν έγινε στα επτά χρόνια μνημονίου καθώς και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει –ακόμη και σήμερα– τις μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει την προηγούμενη δεκαετία, με ή χωρίς το “χαλινάρι” των μνημονίων.

Με βάση τις επίσημες αναφορές κυβέρνησης και θεσμών, τα οικονομικά στοιχεία και μαρτυρίες, αναδεικνύουμε κάποιες από τις αιτίες που διατηρούν κλειστή για τη χώρα την οδό προς τις αγορές και την έξοδο από την επιτήρηση και την κρίση, που απομακρύνουν τους επενδυτές και εμποδίζουν τις εξαγωγές, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ένα “τσουβάλι” μέτρα

Είναι ιλιγγιώδης ο λογαριασμός των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης του 2010. Φτάνει σε αξία τα 72,5 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων από τις επίσημες αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Αν προστεθούν και τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί να ληφθούν τώρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018 (με επίκεντρο μία νέα μείωση του αφορολογήτου), αλλά και τα 4,5 δισ. ευρώ που απαιτεί

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη