Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
17'
Κείμενο:
untitled-2.jpg
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

Γιατί θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι €15,6 εκατ. για τις κυκλοφορίες των εντύπων;

Ο διαγωνισμός για το «Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων» δημιούργησε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις για το υψηλό κόστος και την έλλειψη σχεδιασμού του.
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

Παρότι σχεδόν όλοι στον κλάδο των media συμφωνούν για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αδιάβλητου και διαφανούς μηχανισμού καταγραφής των πωλήσεων των εντύπων (εφημερίδων, περιοδικών), είναι απορίας άξιο γιατί προκηρύχθηκε ένα πολύ ακριβό σύστημα αμφίβολης λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας.

Με δύο λόγια

Το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων», το οποίο προκηρύχθηκε στα τέλη Ιουνίου, έχει ασυνήθιστη χρηματοδότηση (από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), εντυπωσιακά μεγάλη διάρκεια (46 μήνες) και εξωφρενικό κόστος (15,6 εκατ. ευρώ). Με λίγα λόγια, προβλέπει ότι σε κάθε σημείο πώλησης/διακίνησης έντυπου τύπου θα υπάρχει ένας σαρωτής barcode και ένα tablet με σύνδεση 3G/4G, εξοπλισμένο με λογισμικό που θα επιτρέπει την αποστολή στοιχείων για τις πωλήσεις εντύπων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που θα τα συγκεντρώνει και θα τα δημοσιεύει. Στην πράξη, οι ειδικοί λένε ότι θα είναι ανεφάρμοστο και αχρείαστα περίπλοκο, μάλιστα τονίζουν ότι το υψηλότατο κόστος του δεν δικαιολογείται από τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, ενώ υπάρχουν απλούστεροι και οικονομικοί τρόποι. Μάλιστα οι διαχειριστές του blog «Η πληροφορική στην Ελλάδα» προσφέρονται να αναπτύξουν το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη