Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
untitled-12.jpg
[MINT IMAGES]

Τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για να πετύχουν;

Ξεχάστε τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Τα παιδιά του 21ου αιώνα θα αλλάξουν επτά δουλειές στη διάρκεια της ζωής τους και θα πρέπει να διαθέτουν ένα οπλοστάσιο από δεξιότητες που δεν τους παρέχει η κλασική εκπαίδευση. Από του χρόνου μάλιστα οι λεγόμενες «παγκόσμιες ικανότητες» θα εξετάζονται στην αξιολόγηση του PISA.
[MINT IMAGES]

Το διεθνές πρόγραμμα PISA για την αξιολόγηση των μαθητών ανήγγειλε πρόσφατα ότι στην επόμενη αξιολόγηση, η οποία θα διεξαχθεί το 2018, θα περιλάβει στον διαγωνισμό και τις λεγόμενες «παγκόσμιες ικανότητες» («global competencies») ή αλλιώς ικανότητες του 21ου αιώνα. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία γι’ αυτές τις νέες δεξιότητες, όχι μόνο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού αλλά και σε αυτό της αγοράς εργασίας και του προβληματισμού για το είδος του εργαζόμενου που απαιτείται στη νέα εποχή.

Μόλις κυκλοφόρησε από τον ΟΟΣΑ η έκδοση «Global Competency for an Inclusive World», όπου οι συντάκτες Gabriella Ramos και Andreas Schleicher, και οι δύο ανώτατα στελέχη του ΟΟΣΑ για την εκπαιδευτική πολιτική, παρουσιάζουν τις συνθέτες έννοιες των «παγκόσμιων δυνατοτήτων» και τους τρόπους που το πρόγραμμα PISA σκοπεύει να τις αξιολογήσει.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα λαμβάνει μέρος σε αυτήν την αξιολόγηση και μάλιστα με κακά αποτελέσματα, θεωρούμε ότι παρουσιάζοντας μια σύνοψη αυτών των δεξιοτήτων θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε μια συζήτηση για την παιδεία που καλό θα ήταν να ανοίξει εγκαίρως. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο σίγουρα έχει λάβει γνώση της μελέτης αυτής, δεν την έχει ακόμη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη