Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κατηγορία:
Φωτογραφίες:
thalassa_2.jpg

Γυναίκες στη θάλασσα

Διασχίζουν ωκεανούς, δίνουν μάχες με μουσώνες, διαβάζουν χάρτες, και κάποιες από αυτές τις καπετάνισσες κουμαντάρουν γκαζάδικα και φορτηγά πλοία ως τις εσχατιές της Γης.

Οι γυναίκες που μπαρκάρουν είναι λίγες, αλλά μαθημένες σε φουρτούνες. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης ανοίγουν με το παράδειγμά τους τον δρόμο και για άλλες, σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

«Είμαι που λέτε δοκιμάκι στο καράβι, δεν ξέρω την τύφλα μου ακόμη. Όχι στο Άρροου, αλλά στο Ελαφίνα, ένα μεσαίου μεγέθους φορτηγό ξηρού φορτίου. Το καράβι, δηλαδή, που μπάρκαρα πρώτη φορά για να κάνω το εκπαιδευτικό ταξίδι ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο έτος της σχολής. Ούτε να περπατήσω στο κατάστρωμα δεν ήξερα. Κατεβαίνω το λοιπόν μια μέρα στην κουβέρτα, σεινάμενη και κουνάμενη. “Άκρη μπρεεεεεε’’, ακούω, “περνά κοτζάμ αυριανός καπετάνιος!’’». Αυτά είναι τα λόγια μια δόκιμης στο kapetanisses.blogspot.gr, ένα blog γυναικών αποφοίτων σχολών πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, στο οποίο καταγράφονται οι ανησυχίες των Ελληνίδων που αποφασίζουν να μπαρκάρουν. Τα κείμενα έχουν γραφτεί με αρεκτό αυτοσαρκασμό και περιγράφουν τις δυσκολίες που περιμένουν τα κορίτσια που αποφασίζουν να πάρουν τον δύσκολο δρόμο της θάλασσας με την ελπίδα να σταδιοδρομήσουν σε κάποια από τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες δεν είναι τα μποφόρ και οι χειρωνακτικές εργασίες, ούτε καν ο ρατσισμός

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη