Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cemrnavaccine.jpg

Εμβόλια mRNA: Μετά την COVID, θα νικήσουν και τον καρκίνο;

Αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, αποδεικνύονται αποτελεσματικά και ασφαλή και λειτουργούν ήδη ως ένα από τα όπλα της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας. Τα εμβόλια συνθετικού αγγελιαφόρου RNA όμως, ενδέχεται να καταπολεμήσουν και πολλές μορφές καρκίνου, αλλά και άλλα λοιμώδη και αυτοάνοσα νοσήματα.

Δύο από τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 που χορηγούνται ήδη ανά τον κόσμο (και στη χώρα μας), βασίζονται στην τεχνολογία mRNA. Πρόκειται για το εμβόλιο της κοινοπραξίας BioNTech και Pfizer, και το εμβόλιο της αμερικανικής ModeRNA. Την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιεί και η γερμανική CureVac, το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ και να χορηγηθεί και στη χώρα μας.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

Η διαδικασία ανάπτυξης των εμβολίων αυτού του τύπου γίνεται ταχύτατα συγκριτικά με τα παραδοσιακά εμβόλια – δεν απαιτήθηκαν παρά λίγες εβδομάδες από τότε που αλληλουχήθηκε το γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2, έως ότου σχεδιαστούν και εν συνεχεία δοκιμαστούν τα πρώτα από αυτά. Το ασφαλές προφίλ τους και η εντυπωσιακή –όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα– αποτελεσματικότητά τους, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ευρύτερη αξιοποίησή τους.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα από την διεθνή εμβολιαστική καμπάνια κατά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη