Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
anoigma_dromos_2.jpg
[Gerasimos Domenikos/FOSPHOTOS]

25 χρόνια δημόσια έργα

Παρουσιάζουμε τη συνέχεια της απόρρητης εισήγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Πώς γίνονταν οι συνεννοήσεις ανάμεσα στους κατασκευαστές για το μοίρασμα των έργων; Το inside story μπαίνει στα άδυτα του κλάδου μέσα από πληροφορίες, διαπιστώσεις και καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων, που περιλαμβάνονται στην ογκώδη έρευνα της Επιτροπής.
[Gerasimos Domenikos/FOSPHOTOS]

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δεν υπάρχει κεντρική οργάνωση ούτε συντονισμός ως προς τις συνεννοήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κατασκευαστικών εταιρειών για το μοίρασμα των έργων.

Πώς γίνονταν οι συνεννοήσεις

Όμως υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις συνεννοήσεων που σχετίζονται με τη φύση του έργου και τη γεωγραφική του θέση. Στις περιπτώσεις αυτές επιλέγεται εκ των προτέρων ο ανάδοχος, μέσα από τη συμφωνία για τον προσδιορισμό της έκπτωσης που θα δώσει ο ίδιος και οι λοιποί συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Η έκπτωση που έδινε ο μειοδότης ήταν λοιπόν προσυμφωνημένη, ώστε να μην “μπαίνει μέσα”, δηλαδή να μπορεί να κατασκευάζει το έργο χωρίς ζημιά και να περισσεύουν χρήματα για τους άλλους συμμετέχοντες. Σε κάποιες περιπτώσεις χρήματα έπαιρναν και μη συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, απλά και μόνο για να μην κάνουν προσφυγές και καθυστερεί η κατασκευή του έργου. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις που συμφωνείται κάποιοι ενδιαφερόμενοι να μην υποβάλουν προσφορές.

Ένας μάρτυρας αναφέρει: «Είθισται οι εμπλεκόμενοι να προσεγγίζουν κατά περίπτωση και τυχόν πρωτοεμφανιζόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εδύναντο να διεκδικήσουν με

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη